Prešernov dan in moj domači kraj

V četrtek, 6.2.20, nekaj dni pred državnim praznikom, smo se prostovoljci skupaj z brezdomci zbrali na že tradicionalnem literarnem večeru ob Prešernovem dnevu. Priprave so se začele že dobra dva tedna pred dogodkom. V tem času smo razmišljali o temi Moj domači kraj. Na delavnicah smo risali spomine na svoj domači kraj, nekateri so napisali pesmi, kjer opevajo lepe ali težke spomine nanj, nekateri pa so pisali o domu - kaj je zanje bil ali je še dom.
Večer se ni začel najbolj gladko, saj smo morali najprej umiriti nekaj vroče krvi. To nas je nekoliko pretreslo, obenem pa smo ob miru, ki ga je prineslo nadaljevanje večera, spoznavali, kako lepo je, ko se umirimo in lahko skupaj praznujemo.
Doživeli smo res lep večer v mirnem in literarnem vzdušju. Recitirali smo pesmi, ki smo jih napisali, preko povezovalnega programa smo spoznavali slovenske pokrajine in njihova narečja in skupaj peli ljudske in narodne pesmi. Po solo glasbenih nastopih, ogledu filmčka o preteklem letu, zahvalam vsem sodelujočim, smo se podružili še ob prigrizku in klepetu. Kulturno navdihnjeni, obogateni in hvaležni za podeljeno, smo se razšli z občutkom, kako lepo je imeti dom.
Tema je bila zelo primerna, kljub temu da je bil večer organiziran za brezdomce, saj smo spoznavali, da si vsi želimo doma in ga lahko kljub temu, da je težko, vedno tudi skupaj ustvarjamo.

Miha Kopač