Drug drugemu dar - Miklavž v Dnevnem centru za brezdomce

V ponedeljek, 6.12.2021, smo prostovoljci Dnevnega centra za brezdomce pripravili Miklavževanje za brezdomce, ki bivajo v zavetišču ali se redno udeležujejo naših delavnic. Po krajši kuharski delavnici smo začeli s petjem, ki je pričaralo ravno pravšnje vzdušje za dramsko igrico. Nanjo smo se pripravljali že nekaj tednov. Zelo ponosni smo bili na kostume, zvočno kuliso in seveda scenarij.
Zgodba je govorila o treh brezdomcih Tonetu, Mihu in Luku, ki so svoj dan zapivali na klopci, razmišljali o praznikih ter o tem, s čim kupiti novo ‘litrco’. Ko so kar na klopci zaspali, sta jih med spanjem obiskala dva angela. Bila sta žalostna ob tem, kako so naši trije junaki zapravljali življenje. Razmišljala sta, kako jih spomniti, da so njihova življenja pomembna. Prišla sta na idejo, da jim v darilni papir zavijeta roke, noge in glave. S tem sta jim želela pokazati, da so to darovi, za katere so lahko hvaležni.
Ko so se brezdomci zbudili - zaviti kot darilca - so postali slabe volje, ker niso vedeli, kaj to pomeni. Odločili so se, da bodo v dnevnem centru poizvedeli, kakšen hec je to. Tam sicer najprej robantijo, vendar kmalu skupaj z zaposleno in možmi iz zavetišča ugotovijo, da so njihove noge dar, saj lahko hodijo in tudi kam pridejo. Dar so tudi roke, ker lahko delajo dobro, ter glava, ker lahko z njo razmišljajo o tem, kaj dobrega bi lahko naredili zase in za druge. Veseli tega odkritja, se hitro lotijo skupnega dela v dnevnem centru. Angela sta presrečna ob takem razpletu. To želita povedati Miklavžu in ga zato pokličeta.
Miklavž se je res hitro odzval na klic angelov in prišel na obisk. Povedal nam je, da je vesel, kadar si pomagamo in nas spomnil, da to pripelje do trajnega veselja. Žalosten pa je, kadar iščemo le užitek, pomembnost, denar, … Spodbudil nas je k temu, naj se skupaj trudimo za veselje, ki ostane. Tako veselje gradimo takrat, ko znamo biti hvaležni za tisto, kar imamo, tudi če ni veliko, ko s tem kar imamo, naredimo nekaj dobrega zase in za druge ter ko smo v vsem tem lahko skupaj!

Sledila je večerja, ki sta jo prijazno donirala Stefaan Vuylsteke in Kristina Iskra. Miklavž je ostal z nami, med večerjo vsem prisotnim podelil darila in z vsakim malo poklepetal. Bilo nam je lepo ob tem, da smo brezdomcem pričarali nekaj prazničnega razpoloženja.

Tudi vsem vam želimo lepe praznike!