Vikend za prostovoljce na Mirenskem Gradu

V petek 13. 12. 2019 smo se na Mirenskem Gradu zbrali prostovoljci, ki delujemo pri različnih aktivnostih Društva prostovoljcev Vincencijeve zveze dobrote. Vikend je vodil lazarist g. Peter Žakelj, pod geslom »Zahej je želel videti Jezusa«, zato smo po zgledu cestninarja razmišljali o našem odnosu do Božjega sina.

Duhovne vaje smo v petek pričeli pri večerji in druženju, dan pa zaključili z molitvijo. V soboto dopoldne nas je čakalo prvo razmišljanje o tem, kako si želimo srečati Jezusa, kdo sploh je On in kako ga je mogoče videti. Za začetek je vsak udeleženec premišljeval v tišini, sledila pa je podelitev razmišljanja v manjši skupini in nato še pred vsemi udeleženci, kjer smo skupaj povzeli bistvo. Le svoboden človek se lahko odloči da bo iskal Jezusa, pri tem pa ne gre brez sledenja in razčiščevanja lastnih hrepenenj, saj nam ravno to omogoči videti Njega v bližnjih in pomoči potrebnih. Sočasno je potekal tudi ločen program za otroke v mladinskih prostorih, ob koncu vsakega dela pa so nam otroci tudi predstavili svoje delo. Po sobotnem kosilu je sledilo druženje, v okviru katerega smo obiskali Pomnik braniteljem slovenske zemlje na Cerju. Prijetno druženje so dopolnjevale šale in smeh, pa tudi resni pogovori, ki so poglabljali naše odnose. Po sestopu s Cerja je sledila malica in razmišljanje o budnosti v vsakdanjem življenju. Razmišljali smo o naših ciljih, odprtosti ali povezanosti le teh z Božjimi cilji. Če hočemo videti Jezusa in bližnjega moramo najprej poslušati, imeti jasen cilj, ki je usklajen z Božjim, ter preseči lastne predstave o svetu. »Bodite torej budni!«, je preprosto povabilo, naj zapustimo svoj svet v glavi, da bi srečali bližnjega in Boga. Sledil je družaben večer na katerem smo izbirali novo geslo, ki bo v prihodnjem letu vodilo prostovoljnemu delu. Polni vtisov smo se odpravili spat, po sobah pa so še nekaj trenutkov vztrajali pogovori »izven urnika«.


Nedeljsko prebujanje so pospešile skupne hvalnice in zajtrk. Sledilo je tretje razmišljanje o sposobnosti srečanja z bližnjim in Bogom. Konkreten zgled smo našli v Mariji, ki je svoja čustva kot je strah presegala s treznim razmišljanjem in v dialogu z Angelom. Če hočemo imeti resnične odnose, moramo s treznim razmišljanjem presegati svoja čustva in v dialog z bližnjim vstopati odkriti z vsemi hrepenenji ter strahovi. Pri tem nam lahko pomagajo zgledi drugih, da lažje razumemo svoje napake ali pa da nam pokaže pot, ki jo je prehodil že marsikdo pred nami. Podelitvi je sledila maša in na koncu kosilo, po katerem smo se poslovili in si zaželeli, da se naslednje leto ponovno snidemo.