V dnevnem centru imamo nove tuše

»Franci, počasi z vrati, ker so v slabem stanju!« »Klemen, a lahko zalepiš ploščico, ki je odpadla v tuših?« To so bila opozorila in prošnje, ki so govorila o tem, da so tuši in kabine v Dnevnem centru za brezdomce dotrajani. Celih 16 let so dobro služili brezdomcem, ki so želeli poskrbeti zase, zdaj pa je zanje napočil čas prenove. S skrbnim ravnanjem in rednimi manjšimi obnovami smo jih ves čas ohranjali v dobrem stanju, da so lahko služili svojemu namenu. Vsakemu, ki jih je uporabljal, so sporočali, da osebna higiena prinaša dostojanstvo. To je bil namen tako prve zasnove tušev, kot tudi tokratne obnove, ki smo se je lotili letos pozimi.
Zaradi drugačne zasnove je bilo potrebno staro kopalnico najprej v celoti porušiti. Želeli smo znižati stopnico, ki je vodila do kopalnice za lažji dostop do tuš kabin, utrditi stene, optimizirati velikost obeh tuš kabin. Vse to, da bi uporabnost približali vsakemu uporabniku. Vemo, da gre rušenje hitreje od rok kot gradnja, a nam tudi nova gradnja ni delala večjih težav. 
Najprej smo uredili vodovno napeljavo. Po tleh smo izklesali nove kanale, obenem pa smo po stenah napeljali cevi za novo električno napeljavo. Tako smo po nekajdnevnem izkopavanju prišli na stopnjo obnove sten. Potrebno jih je bilo uravnati in nekaj celo na novo postaviti ter seveda na novo obmetati. Kmalu smo postavili novi kadi in že smo bili pri ploščicah. Tudi to delo, ki zahteva izredno natančnost, nam ni vzelo veliko časa. Po tihi in mirni vztrajnosti je hitro napočil čas montaže pip in tuši so že bili za uporabo. Tako smo že pred prvo uporabo slišali komentarje: »Saj je kot v hotelu!«, ali »To je pa nobel.« Tako je napočil dan, ko so se prvi nestrpneži že lahko veselili.
Novi tuši so nastali pod spretnimi rokami naših zaposlenih, prostovoljcev in tudi uporabnikov, kar že samo po sebi govori, da je njihova vrednost še večja. Ob tem ne gre pozabiti, kako so vsi tisti, ki v dnevni center hodijo na delavnice, vneto čistili prostore po delu. Ves čas nas je spodbujala misel, da so brezdomci brez tušev. Voljo in veselje smo našli tudi v želji, da bi pod lepšimi tuši vsak našel kanček dostojanstva več.
Veseli smo, da je postavitev novih tušev v naš dnevni center prinesla novo veselje in še malo več doma. Še naprej ga želimo graditi skupaj za vse, ki ga iščejo.