Tudi med počitnicami skupaj

Skupinice otrok in mladih se namreč v okviru počitniškega varstva, ki ga organizira Center za družine Mirenski Grad, zbiramo med počitniškimi tedni od 7. ure zjutraj pa vse do 16. ure popoldan. Ja, veliko nas je.

Zakaj pa je kot v mravljišču? Počitniškega varstva se udeležujejo predvsem osnovnošolski otroci. Prostovoljci, to smo odrasli in mladinci, pa za mlajše poskrbimo kot animatorji. Za celotno organizacijo in to, da nam je čez dan lahko lepo, pa poskrbijo zaposleni v Centru za družine. Tekom dneva nas usmerjajo in spodbujajo, kako biti skupaj z otroki in mladimi tako, da se bo vsak počutil sprejetega in bomo tako lahko veseli novo-starih prijateljev. Da pa koraki niso pretežki, se vsako jutro skupaj zberemo v krogu, se predstavimo in povemo kako zanimivost o sebi, željo, kaj smo doživeli prejšnji dan … Ko se takole pozdravimo in ugotovimo, s kom vse se bomo danes srečevali, pa še malo pomalicamo. Ja, to je nujno, saj po krogu v dopoldnevu sledita ustvarjanje ter skupno delo in brez energije res ne gre. 😊

Za ustvarjanje in delo so otroci razdeljeni k animatorjem v manjše skupinice. Tako se lažje pogovarjamo med seboj in seveda tudi lažje delamo in posvetimo ustvarjanju. Ob preprostih delih, kot so pobiranje krompirja, lupljenje in rezanje zelenjave, priprava miz za kosilo in pospravljanje, spoznavamo - tako prostovoljci kot tudi otroci, da se dela (lahko) veselimo, da se moramo včasih boriti z lenobo, premagovati skušnjavo, da bi samo klepetali ali se igrali, da znamo nekatera dela zelo dobro opravljati in tudi učiti drug drugega. Ko iztisnemo energijo za ustvarjanje in delo, pa sledi kosilo.

In kaj hitro je naš počitniški dan že čez sredino, saj se nato v popoldnevu otroci ohladijo v bazenu, našportajo na ziplineu ali preizkusijo svoje ravnotežne vragolije na slacklineu. Svoje igralske spretnosti pa lahko pokažejo tudi ob biljardu, namiznem nogometu ali pa ob družabnih igrah. In če bi kdo rad ustvarjal? Potem pridite na obisk in si poglejte, koliko umetnin je v tem času že nastalo v mladinskih prostorih. Ja, avgust je že tu in povem vam, da ta košček skupnega časa na varstvu res hitro mineva.