Prostovoljstvo, ki razveseljuje

V torek, 22.10.2019, smo se prostovoljci po poletnem premoru spet dobili na Dnevu prostovoljcev. Na povabilo se je odzvalo 30 prostovoljcev, ki redno obiskujejo Dnevni center za brezdomce. Tokratna tema je bila "Prostovoljstvo, ki razveseljuje!".
Najprej smo se vsi predstavili po imenih, nato pa je Peter Žakelj, voditelj skupine, razmišljanje pričel s prebranim evangelijem o usmiljenem Samarijanu. Ustavili smo se ob tem, kdaj se sami počutimo kot usmiljeni Samarijan in gostilničar, ki drugemu nudita pomoč, kdaj kot razbojnik, ki povzroči bolečino bližnjemu, kdaj kot duhovnik in levit, ki gledata le na svojo korist ter kdaj kot pretepeni, ki občuti težo bolečine.
Vsak je razmislil tudi o tem, zakaj se je odločil za prostovoljstvo, česa se kot prostovoljec veseli, kaj mu jemlje voljo pri delu ter kaj doživlja ob osebi, ki ji želi pomagati. O vsem tem smo se pogovorili v manjših skupinah ter poiskali načela oziroma korake, ki nam bodo v pomoč, da postanemo še bolj veseli prostovoljci. Večinoma so naša načela govorila o tem, da opazimo in se angažiramo za odnos do sočloveka, da smo vklopljeni v trenutku dogajanja in da postavimo meje. Pomembno se nam je zdelo tudi, da rezultat našega dela ni merilo za to, koliko smo sami dobri oz. vredni. Vse to lahko dosežemo, če verjamemo, da nam je druga oseba dar in ne grožnja, ki nam bo nekaj odvzela, ko ji bomo želeli pomagati. Drugega se tako lahko veselimo, ker nam odpira nov pogled na svet, ob njem lahko rastemo in skupaj z njim ustvarjamo dobro!
Srečanje smo po stari navadi zaključili ob druženju s pico.

Simona Stopar