Prešernovanje - kulturni praznik v Dnevnem centru za brezdomce v Novi Gorici

V Dnevnem centru za brezdomce v Novi Gorici so v četrtek, 8. februarja, s kulturno prireditvijo z naslovom Prešernovanje, obeležili slovenski kulturni praznik. 

Ustavili so se še posebej ob misli, da je resnično prijateljstvo mogoče živeti, če mi je drugi brat, sestra in ne tekmec. Prav ljubezen in prizadevanje, da bi živeli za vrednote, ki vedno ostanejo, nas dela ljudi. 

O tej temi so se pogovarjali že dalj časa in ob njej izrazili svoje vtise v obliki likovnih del. Razmišljali so, da ko si človek 'podredi in prilagodi' najvišje vrednote, zato da utemeljuje svoj prav, postane njegovo življenje ena sama grožnja drugemu.

Zdi se, da smo v današnjem času v to norost stopili do konca. V svetu divjajo vojne. Vsem gre za oblast in obvladovanje.  A brez ljubezni, ki je temelj pravične družbe, se bo vsak odnos sprevrgel in se vedno sprevrača v pekel človeške pokvarjenosti in sebičnih interesov.

Praznovanje, ki smo ga oblikovali skupaj z brezdomci je povabilo k razmisleku, ali nam je ljubezen in prijateljstvo resnično na prvem mestu. Če bo to naš cilj potem bo drugi  tudi brat  in sestra. In če bo v nas živo hrepenenje po prijateljstvu, ga bomo zmogli tudi ustvarjati. 

Kulturni praznik je praznik tudi za nas, ker zmoremo v dnevnem centru graditi pristne odnose in biti drug do drugega sočutni, ljubeči in razumevajoči. 

Ob prebiranju pesmi slovenskih pesnikov in poslušanju slovenske glasbe, smo se ustavili tudi ob umetninah, ki so nastajale ob geslu: Resnično prijateljstvo je mogoče živeti, če mi je drugi brat, sestra in ne tekmec. Predstavili smo tudi strip Črepinje, avtorice Neže Šivec, ilustratorke in strokovne sodelavke, ki dela z brezdomci v Ljubljani. Zgodba, ki je nastajala iz njene osebne izkušnje in dela z brezdomci, prinaša tudi globoko sporočilo. Družba v kateri je najpomembnejše biti lep in uspešen, postaja posamezniku vse tesnejša ječa. V njej ni prostora za ranljivost, ni prostora za nepopolnost, ki pa je edina pot do bližnjega.

Ob koncu prireditve smo svoje vtise in misli, ki so nas nagovorile, zapisali na barvne kartončke in razobesili na plakat, ki nas bo še naprej spremljal v dnevnem centru in nas spodbujal k resničnemu prijateljstvu.