Pomlad v varstvu na Mirenskem Gradu

Pomlad na Mirenskem Gradu se počasi prebuja. Z otroki, ki obiskujejo varstvo, se je veselimo, jo z zanimanjem odkrivamo in občudujemo.

Prvi, ki nam povejo, da se pomlad približuje, so zvončki, ki iz zemlje pokukajo ob koncu januarja. Veseli smo, ko opazimo te prve bele znanilce pomladi. Naberemo si lep šopek in preizkusimo, ali res pocingljajo, če jih potresemo. :)

Na sprehodih opazujemo, ali se prebuja še kaj drugega razen zvončkov. Opazimo, da je v naravi slišati vse več ptičkov. Kmalu si bodo pripravili gnezda in imeli mladičke. Mladičke pa bodo kmalu imeli tudi naši zajčki!

Na sprehodu po vrtu opazimo, da je na njem zelo živahno. Slišati je brnenje traktorja. Vsi ga dobro poznamo in mu z navdušenjem mahamo, ko pripelje mimo. Le kaj se danes tu dogaja? Traktor zapelje na vrt in Simon nam pokaže, kako z njim pripravi zemljo za setev. Naučimo se novo besedo: freza. :)

V rastlinjaku nabirajo zimsko zelenjavo. Naučimo se, da se ji reče romanesco. Vzgojiteljice nam povejo, da s to zelenjavo naše kuharice velikokrat pripravijo juho ali druge jedi za kosilo.

Vzgojiteljice nam včasih tudi naročijo, da si obujemo škornje. To je še posebej vesel dogodek, saj imamo škornje vsi radi. Odpeljejo nas na vrt in tam skupaj pulimo plevel in pomagamo čistiti gredice ter jih pripraviti za novo zelenjavo.

Kakšno srečo imamo, da imamo v bližini vrt in rastlinjak, da se lahko naučimo toliko novega!

Konec marca radi ustvarimo kaj lepega za naše starše: najprej za očete, ko praznuje sveti Jožef, nato pa še za mame, ki praznujejo materinski dan. Z veseljem občudujemo svoje izdelke – portrete očetov in narcise v lončkih, ki jih krasijo metuljčki za mame. Kako smo veseli in ponosni, ko jim lahko tako pokažemo, da jih imamo radi!

Ko se ob prebujanju pomladi učimo o novem življenju, ki se počasi prebuja, nam vzgojiteljice rade pokažejo, kako zraste nova rastlina. Za to uporabijo fižolčke. Namočimo jih in jih pustimo v mokri brisački ter jih opazujemo, kaj se bo zgodilo. Čez nekaj dni se pokažejo zeleni kalčki, ki so vsak dan večji. Uau! Pogledamo si jih pod lupo. Ko smo že pri fižolčkih, se naučimo, da so za nas zelo zdravi. Zato smo zelo veseli, ko jih najdemo v solati ali juhi, pa ne samo to! Vzgojiteljice nam povejo, da z njimi lahko pripravimo celo sladice. Skupaj gremo v kuhinjo in pripravimo fižolove brownije. Kakšno veselje, ko se z njimi posladkamo za malico!

Vse več dreves cveti in sonce je vse bolj toplo. Približuje se že velika noč. Spoznavamo, česa se spominjamo ob tem prazniku in se tudi sami pripravimo nanj. Očistimo si prostore in pripravimo nekatere velikonočne jedi: pirhe in kruh.

Kako lepa je pomlad! :)