Po 17 letih bomo ostali brez Dnevnega centra za brezdomce

Lastnice, sestre uršulinke, prostorov ne bodo več oddajale Društvu prostovoljcev Vincencijeve zveze dobrote. Najemno razmerje je prenehalo junija letos. Razlogov za njihovo odločitev niso navedle.

Novica nas je zelo šokirala. Po pomoč smo se takoj obrnili na Mestno občino Ljubljana, vendar žal trenutno tudi oni nimajo na voljo primernih prostorov. Nove možnosti iščemo tudi na nepremičninskem trgu, vendar so cene nepremičnin za nas prevelik finančni zalogaj.

Prostovoljci društva pomagamo brezdomnim na ljubljanskih ulicah od leta 1994. Začeli smo z deljenjem sendvičev in oblačil na Taboru, nadaljevali z deljenjem toplih obrokov po različnih lokacijah. Čedalje večje potrebe po pomoči brezdomcem so zahtevale primerne prostore. Po večletnem iskanju le teh so sestre uršulinke predsedniku društva Petru Žaklju ponudile prostore v brezplačni najem. Dnevni center, ki mu brezdomci pravijo tudi »Vinčenzija«, smo odprli leta 2006. Prostore smo pred odprtjem obnovili in preuredili. Iz gostinskega lokala je nastal glavni prostor s kuhinjo, pisarna, sanitarije, tuši, pralnica, skladišče z oblačili in skladišče s hrano. Leta 2009 smo odprli tudi zavetišče, ki nudi zatočišče za sedem brezdomcev.

Dnevni center se nahaja v središču Ljubljane v Plečnikovem podhodu med Plečnikovim trgom in Kongresnim parkom, kjer se zadržuje veliko brezdomcev. Ker v neposredni bližini ni spalnega naselja, prisotnost brezdomcev za sosesko ni preveč moteča. Letno ga obišče več kot 700 različnih brezdomcev, ki potrebujejo najbolj osnovno pomoč: zajtrk in večerjo, tuširanje, oblačila, pranje perila, osnovno zdravstveno oskrbo, psihosocialno pomoč, druženje, toplo besedo, ... V delo so vključeni tudi prostovoljci, ki v dnevnem centru darujejo svoj čas, dobro voljo in talente.

Delo z brezdomci že vrsto let finančno in materialno podpirajo Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, Mestna občina Ljubljana, Ministrstvo za zdravje, Fundacija za financiranje invalidskih in humanitarnih organizacij, Misijonska družba - lazaristi, Marijine sestre, sestre usmiljenke ter mnogo donatorjev in dobrotnikov. Tudi druge organizacije, ki delujejo na področju brezdomstva, pogosto usmerjajo brezdomce v dnevni center, saj je le ta v Ljubljani skorajda edini prostor, kjer se brezdomci lahko stuširajo ter prejmejo najnujnejšo zdravstveno oskrbo in nego kroničnih ran. Mnogokrat se na nas obračajo bolnišnice s prošnjo za primerno namestitev in oskrbo pacientov po odpustu, ki nimajo nikogar, ki bi zanje skrbel.

Preprosto skupno delo, druženje, obroki in praznovanja gradijo zaupanje in povezanost med nami. Vsi skupaj dan za dnem brezdomce vabimo k večjemu dostojanstvu, skrbi zase in za druge ter z božjo pomočjo skozi leta počasi ustvarjamo dom za vse.

V teh letih smo doživeli mnogo lepih in tudi težkih trenutkov. Med drugim sta nas doletela dva požara in več poplav. Povodenj, ki je predlani zajela Ljubljano, je bila najhujša. Voda je zalila vse prostore in uničila več dragih gospodinjskih aparatov. S podporo financerjev in dobrih ljudi smo pokvarjene stroje nadomestili z novimi, vse v želji po čim bolj kvalitetni skrbi za najbolj obrobne.

Tokratni udarec pa je za nas prevelik. Zelo si želimo, da bi nam bilo še naprej zaupano poslanstvo dela z brezdomci. A brez primernih prostorov bo to nemogoče. Le Bogu lahko zaupamo, da nam bo namenil prostor, kjer bodo brezdomci lahko našli svoj košček doma, ki ga na ulici iščejo zaman.