Obisk sv. Miklavža pri brezdomcih v Novi Gorici

Prav neverjetno je, kako močan vpliv ima lahko lik tega priljubljenega svetnika na odrasle ljudi. Letošnji obisk sv. Miklavža v parku sredi Nove Gorice mi je pustil občutek, kakor da dobri mož še kar živi, njegova karizma pa v ljudeh prebuja različne reakcije.
Nekateri so bili ganjeni, drugi preprosto hvaležni, tretji so mu zaupali stiske, kakor da verjamejo, da bodo slišani in se bo zanje poskrbelo.
Skupaj z drugimi prostovoljci se je sv. Miklavž pridružil brezdomcem po večerji ob 18h. Sprva je delovalo, kakor da jih ne zanima, češ: "Sej smo že prestari za te otročarije", a je kmalu po nekaj uvodnih besedah pridobil njihovo pozornost. Nato je delil darila in vsak je stopil k Miklavžu, mu segel v roko in prejel paket z nekaj malenkostmi. Tu je eden izmed brezdomcev zaupal, da so mu ukradli vzmetnico in obleko, sedaj pa spi na tleh. Drugi mu je ganjen povedal, da je kapa, ki jo nosi, še iz otroških let in neka gospa je ganjena do solz povedala, da še nikoli ni dobila ničesar od Miklavža. Tudi nekaj mimoidočih otrok je razveselil, nekatere z bombonom, drugim pa je bila dolga brada čisto dovolj. Kasneje smo še skupaj zapeli nekaj dobro poznanih pesmi. Pomagal nam je nadarjeni brezdomec na improviziranih bobnih. Tole njegovo glasbeno žilico bomo gotovo še kdaj prebudili.
Bila je prijetna izkušnja za vse in če sem prav slišal, drugo leto Milklavž zagotovo spet pride.