Kvatrnica na Mirenskem Gradu v znamenju zahvale za rešitev pred požarom ter prošnje za prenovo Cerkve na Slovenskem

Letošnje praznovanje je bilo še posebej namenjeno zahvali za obvarovanje pred uničujočim požarom, ki je v juliju prizadel velik del Krasa. Tako kot v preteklih praznovanjih je bila kvatrnica namenjena tudi prošnji za prenovo Cerkve na Slovenskem.

V petek smo vernike spodbudili k postu ter molili križev pot po poti na Mirenski Grad. V soboto zvečer je bila sveta maša, ki jo je daroval lazarist g. Peter Žakelj. Spomnil je na težke poletne dni, ko je požar nebrzdano pustošil po Krasu. Ogenj, ki se je Mirenskemu Gradu približal le na nekaj metrov, je očitno po posredovanju Žalostne Matere božje ustavila Božja roka. Poudaril je, da je ogenj brez nadzora uničujoč, vendar pa je tudi življenjskega pomena. V Jezusu in Mariji je gorel močan notranji ogenj, ki ga je uravnavala želja po izpolnjevanju Očetove volje. Gorečnost je Jezusa vodila, da je očistil tempelj, pa tudi, da je v tihem trpljenju sprejel križ. Tudi Žalostna Mati božja je zgled gorečnosti. Njena žalost ni topa in obupana, temveč živa bolečina v hrepenenju, da bi svetu prinesla ogenj.

Vernike je spomnil, da notranji ogenj gori tudi v slehernem od nas. »Biti živi Jezusovi učenci pomeni ohranjati v sebi ogenj, vnemo, strast, hkrati pa jo podrejati najvišji vrednoti, ki je v izpolnjevanju Očetove volje. Bojim se, da smo v želji, da bi delali vse prav, pogasili vsak ogenj v sebi. Zdi se, da je danes v Cerkvi priljubljen le tisti, ki nikoli v gorečnosti za dobro ne dvigne glasu in se brez kakršne koli vneme za dobro, odpove želji po resnično dobrem. Najvišja vrednota je postala ljubi mir.«

Po maši je sledila procesija z lučkami in petimi litanijami, nato pa molitveno bdenje ob Žalostni Materi Božji. Molitev smo oblikovale družine z otroki, zakonski pari, študentje in mladi, ki se zbirajo na Mirenskem Gradu, člani Delavnice molitve in življenja, skupnost lazaristov, Marijine sestre, sestre usmiljenke, prostovoljci in zaposleni iz Društva prostovoljcev Vincencijeve zveze dobrote, ter skupnost Betlehem. Prosili smo za družine, otroke in mlade, za Cerkev in živa občestva ter po molitvenih namenih s spletne strani Mirenski Grad.

V nedeljo je slovesno sveto mašo daroval generalni vikar koprske škofije, msgr. Slavko Rebec, ob somaševanju lazaristov in okoliških duhovnikov. Ob nedeljskem evangeliju je spomnil na pretečo nevarnost za slehernega človeka - večni ogenj. V večnem ognju se je znašel bogataš, ker ni poslušal Mojzesa in prerokov in je bil neobčutljiv za bližnjega ob sebi. Bog pa ponuja tudi rešitev pred večnim ognjem, ki je v prizadevanju za pravičnost, pobožnost, vero, ljubezen, stanovitnost in krotkost.

Po maši je sledilo druženje in pogostitev, romarji pa so si lahko v dvorani Gnidovčevega doma ogledali tudi razstavo fotografij, ki so nastale ob požaru.

Žalostni Materi božji se zahvaljujemo za njeno pomoč in varstvo, hkrati jo prosimo, da Cerkvi na Slovenskem izprosi gorečih oznanjevalcev evangelija.

 

Celotna pridiga g. Petra Žaklja

Janja Završnik