Križev pot brezdomcev

V torek, 5.4.2022, smo se v Dnevnem centru za brezdomce zbrali na srečanju, ki smo ga poimenovali Dan brezdomcev. To je dan, ko se skupaj z brezdomci ustavimo, umirimo in razmišljamo o naših življenjih.

Tokrat smo na začetku srečanja najprej prisluhnili violini, nato pa skupaj prebrali križev pot ter zapeli nekaj postnih pesmi. Postaje križevega pota so sestavljale zgodbe brezdomcev, ki so nastale med individualnimi pogovori prostovoljcev z brezdomci. S tem smo skušali križev pot približati brezdomcem, da bi jim postaje postale bolj domače. Srečanje je bilo zelo mirno in lepo.  

Na ta dogodek smo se v zadnjih tednih pripravljali v dnevnem centru. Ob dopoldanski kavi smo se vsak dan ustavili ob eni postaji križevega pota in razmišljali, o čem postaja govori in kaj to za nas pomeni. Vsaka postaja nas je vabila k trudu za dobro, k premagovanju naših padcev, vztrajnosti v preseganju naših slabosti, itd. Podelili smo si naša razmišljanja, doživljanja, strahove, bolečine in razočaranja. Spraševali smo se, kako naprej, kako vztrajati v dobrem, tudi ko je težko.

Veliko nam pomeni, da so ta naša srečanja ustvarjala prostor sprejetosti in zaupanja. Vsak od nas se namreč mora truditi za dobro, nihče ni brez težav. Vsi kdaj zaidemo in pademo. Če o tem ne govorimo, ostajamo sami. Hvaležni smo, da smo lahko skupaj in da se v tem duhu pripravljamo na prihajajoče velikonočne praznike.    

Nika Štrukelj

Besedilo Križevega pota brezdomcev lahko preberete s klikom na to povezavo.