Križev pot z brezdomci in kaj gradi naš dom

Tudi letos smo se v postnem času zbrali v Dnevnem centru za brezdomce, da smo brezdomci in prostovoljci zmolili križev pot. Sestavili smo ga na temo ''Skupaj gradimo dom'', saj si v zadnjem času prizadevamo in srčno želimo, da ne bi izgubili našega doma v Plečnikovem podhodu, kjer ga že vrsto let ustvarjamo za najbolj obrobne. Na ta dogodek smo se pripravljali tudi s postno akcijo, kjer smo ob dopoldnevih z brezdomci govorili o tem, kaj gradi in kaj ruši naš dom. S svojimi osebnimi izpovedmi in razmišljanji so sodelovali tudi brezdomci, zato je bil križev pot še posebej oseben in ganljiv.

V torek, 28. 3. 2023, smo se torej zbrali in začeli s prepevanjem postnih pesmi, ob katerih smo se umirili in vstopili v postno vzdušje. Nato je sledil križev pot. Težke in ganljive zgodbe iz življenj brezdomcev so nas ganile, razmišljali smo o tem, kako težko je graditi dom. Ob neuspehih in polomijah smo čutili upanje in pogum za vztrajanje naprej, ob majhnih korakih v pravo smer pa veselje. Čeprav boleče, je bilo zelo lepo.

Naše srečanje smo skupaj zaključili z dobro večerjo. Za isto mizo smo zopet čutili, kako lepo je, kadar nam uspe zgraditi košček doma. Seveda pa pri nas ne gre brez hudomušnih in iskrenih pripomb, kot npr. pri molitvi pred jedjo: "Zakaj moramo še enkrat moliti, saj že eno uro molimo?" 😉