Duhovni vikend za prostovoljce na Mirenskem Gradu

Tudi letos je ob koncu leta na Mirenskem Gradu potekal duhovni vikend za prostovoljce Društva prostovoljcev Vincencijeve zveze dobrote. Od petka, 14. decembra, do nedelje, 16. decembra, smo pod vodstvom Petra Žaklja CM razmišljali o Jezusovi spodbudi, naj se vzravnamo in vzdignemo glave.
Poziv je aktualen še posebej danes, ko nas številne skrbi in problemi pogosto sključijo in potegnejo k tlom. Evangelij je vesela novica, zato smo kristjani pozvani k premagovanju malodušja, žalosti in pasivnosti.
Jezus nas svari, naj naša srca ne bodo obtežena z razuzdanostjo, pijanostjo in življenjskimi skrbmi, zato smo razmišljali, kako premagovati to obteženost. Tako smo se v soboto dopoldne ustavili ob razuzdanosti, sobotno popoldne pa smo preživeli ob razmišljanju o pijanosti, ki je gotovo mnogo širši pojem od alkoholne opitosti. Zadnje razmišljanje o življenjskih skrbeh je bilo na vrsti v nedeljo dopoldne, temu pa je sledila sklepna sveta maša, ki jo je poživilo sodelovanje najmlajših.
Posebej velja izpostaviti sobotni družabni večer, ki je bil namenjen izbiranju novega gesla, ki bo skozi prihodnje leto spodbujalo in motiviralo prostovoljce pri delu. Vas zanima, kakšno je? Naj do silvestrovanja z brezdomci ostane še skrivnost, lahko pa vam namignemo, da ima veliko opraviti z besedami »prosim, hvala in oprosti«, ki naj bodo temelj vsakega zdravega medčloveškega odnosa.
Kot vse lepe stvari, se je tudi ta vikend kar prehitro zaključil. Spraševanje, kako biti vzravnan in pokončen, nas spremlja še naprej. Vemo, da velike besede in sklepi še ne zadoščajo, velikih dejanj pa smo le redko sposobni. Zato naj nas spremlja spodbuda sv. Matere Terezije, da naj delamo majhne stvari z veliko ljubezni.
Rok Žlender