Dobrodelna akcija "Vincencijev koledar 2019/2020" je za nami.

Veselimo se novih izkušenj, vseh dobrotnikov Društva prostovoljcev Vincencijeve zveze dobrote, ki so akcijo podprli, in seveda številk.

V nedeljah od konca avgusta do konca novembra smo s 93 prostovoljci obiskali okrog 260 slovenskih župnij in podružničnih cerkva, razdelili preko 10 000 koledarjev ter zbirali sredstva za gradnjo hiše za družino v stiski.

Kljub zgodnjim jutranjim uram in prevoženim kilometrom je za prostovoljce akcija lepa izkušnja. Staršem so se pridružili najmlajši družinski člani, ki so delili piškote, brošure ali nasmehe. Tako so družine skupaj darovale čas in talente. Z radovednostjo smo obiskali neznane župnije, se seznanili z zavetniki cerkva in z zgodovinskimi zanimivostmi. Veseli smo bili župljanov in župnikov, ki so nas toplo sprejeli, velikokrat tudi pogostili ter nas spodbudili pri našem delu. Žal smo ugotavljali, da je veliko cerkva vedno bolj praznih in da tradicija ne zadošča več za ohranitev vere.


Zgodila se nam je tudi marsikatera nerodnost. Pri predstavitvi smo povedali kaj »po domače«, česar verniki v drugem delu Slovenije niso razumeli in so prosili za prevod. V Kopru smo postavili mizo s koledarji pred vrata, za katerimi ni bilo vhoda v cerkev, temveč spovednica. V eni od župnij pa je oče svoji hčerki takole predstavil koledar: »Vidiš, to je Vincencijev koledar, ker ga je pripravil gospod Vincencij.«

Polni lepih vtisov in toplih sprejemov se vam zahvaljujemo za vse darove, spodbude in molitve. Bog povrni!