Dan prostovoljcev z obrambnimi mehanizmi

V torek, 26. novembra, je potekal drugi dan prostovoljcev v tem šolskem letu. Naše predhodno srečanje smo zaključili z mislijo, da nam je druga oseba dar. Tokrat pa smo nadaljevali z obrambnimi mehanizmi, ki jih uporabimo, ko nas drugi ogroža.
Za začetek smo se predstavili drug drugemu, nato pa se hitro poglobili v obrambne mehanizme. Peter Žakelj nam je najprej opisal nekaj temeljnih obramb, ki jih pogosto uporabljamo. Vsak zase je nato razmišljal v katerih se najbolj najde in kako se pokažejo. Razdelili smo se v več manjših skupinic, kjer smo podelili svoja razmišljanja ter skupaj izpostavili nekaj prevladujočih obrambnih mehanizmov. Za vsakega navedenega smo skušali najti rešitev, kako kljub tej ogroženosti priti drugemu blizu. Od sočloveka se namreč pogosto počutimo ogrožene, ter nas veliko situacij spravi v stanje nelagodja in zadrege. Skrijemo se, ker nas je strah drugemu pokazati to kar smo, svoje probleme… Spraševali smo se, kaj je motiv, ki nas vodi v to skrivanje in ugotovili, da je to največkrat želja po ugodju, kjer bi ostali na varnem.
Skupaj smo se strinjali, da je za polno življenje potrebno tvegati, stopiti naprej tudi ko bi bilo bolj udobno ostati na mestu. Pomembno je, da imamo ideale in k njim stremimo, hkrati pa se zavedati svojih problemov in jih rešujemo.
Naše druženje smo zaključili s pico in pogovori (brez obramb).