Bohinjsko jezero, islandski konji in odlične pice

V soboto, 10. novembra, smo organizirali izlet za brezdomce, ki med letom najbolj pridno sodelujejo pri različnih aktivnostih v Dnevnem centru za brezdomce v Ljubljani.
Tokrat smo se odpravili na bohinjski konec. Po prazničnem zajtrku v dnevnem centru smo se 11 brezdomcev in 5 zaposlenih ter prostovoljcev razporedili v dva kombija in se odpravili proti Gorenjski. Bolj smo se bližali cilju, lepše vreme se nam je obetalo, kar nas je spravilo v še boljšo voljo in veselo pričakovanje. Končno smo zagledali morje! No, ne morje, ampak Bohinjsko jezero. J Hitro smo odšli do vode in se prepričali, da je res prehladna za kopanje. Ob jezeru smo se okrepčali s kavo in čajem ter naredili nekaj gasilskih slik. Ogledali smo si tudi zunanjost cerkvice sv. Janeza Krstnika in prisluhnili zgodovinskem nastanku cerkve.
Nato smo se odpravili naprej v vasico Studor na ranč Mrcina. Tam nas je pričakal lastnik in prijazni islandski konji. Lastnik nam je predstavil, kako je nastala zamisel o ranču, kaj vse nudijo obiskovalcem ter s kakšnimi izzivi in problemi se srečujejo. Povedal nam je tudi marsikaj zanimivega o islandskih konjih, npr. ena od kobil zna hoditi tudi več sto metrov vzvratnoJ! Njihovi konji uživajo tudi prehranska dopolnila kot je selen, ki ga je v travi na Islandiji veliko, pri nas pa ga primanjkuje. Po zanimivi predstavitvi smo konje pobožali, se zahvalili lastniku za prijetno druženje, nato pa se odpravili na kosilo v gostilno Pr` Pristavc v vasici Polje. Tam nas je pričakala skupna miza, na njej pa so se znašle odlične pice iz krušne peči. En dva tri smo jih pojedli, nato pa skupaj ob kitarski spremljavi zapeli še nekaj tistih naših, zimzelenih pesmi, ki so nas popeljale v prijetno razpoloženje.
Nagradni izlet smo zaključili v prijetnem vzdušju in hvaležnosti, trdno odločeni, da bomo še naprej vztrajali in sodelovali v dnevnem centru, hkrati pa k delu vabili tudi druge.
Janja Završnik