Aktivno življenje za pravo veselje

V dnevnem centru za brezdomce si skozi vse leto prizadevamo biti čim bolj aktivni. Poznamo nevarnost, da nas zunanje omejitve potegnejo v pasivnost, ki nam krade voljo do življenja. Kolikor nam smernice dovoljujejo, skušamo biti aktivni znotraj postavljenih omejitev. Dnevni center je namreč za druženje zaprt, zato vse aktivnosti izvajamo s fanti in dekleti iz zavetišč, ki živijo »v skupnem gospodinjstvu«.
V preteklih mesecih so fantje in dekleta redno sodelovali pri kuhanju večerje, urejanju donacij zelenjave, pripravljali so njoke, štrudelj, pekli palačinke, … Ugotavljali smo, da nas tudi ustvarjalnost umiri in poveže, zato smo se odločili, da popestrimo sceno naših prostorov. Izdelovali smo spomladanske metulje, da bi čim prej pregnali zimo. Prazniki so prinesli nove izzive. Izdelovali smo voščilnice, barvali pirhe in tudi blagoslovili jedila, kar nam je pomagalo, da nam je bilo skupaj lepše.
Fantje in dekleta v zavetiščih cenijo, da imajo možnost skupnega dela in aktivnosti, kadar želijo spremeniti svoje življenje na bolje. Ko pa nimajo volje za spremembo, jim je delo krivica in se izmikajo aktivnostim. Če dobro pomislimo, je tako z vsakim izmed nas. V takih trenutkih se je potrebno pošteno potruditi, da lahko vidimo, kaj nas hromi in kaj nam prinaša pravo veselje. Ko presežemo trmo in krivico, se lahko veselimo drug drugega in opravljenega dela. Takrat smo zadovoljni s seboj in v tem se skriva skrivnost pravega veselja.