ZA SIJOČO KOPALNICO

Tudi naše kopalnice lahko zasijejo s pravo lepoto. Kako? Našli smo nekaj trikov, ki jih lahko uporabimo, ko pričnemo s čiščenjem naših kopalnic.

1. Ogledalo lahko zelo lepo očistimo z mešanico kisa in vode. Ne boste verjeli, vendar nekateri za čiščenje ogledala uporabljajo tudi krompir. Le tega prerežejo na pol in s polovicama zdrgnejo ogledalo, ki ga nato sperejo oziroma obrišejo z vodo. Na koncu ogledalo še spolirajo s časopisnim papirjem.

2. Zavese za prhanje navadno lahko peremo v pralnem stroju, vendar vam svetujemo, da pred tem vsekakor preberete navodila za vzdrževanje od proizvajalca. V primeru, da se na njih že razvije plesen pa jo lahko odstranimo z natronom.

3. Plastične in steklene stene kabine za prhanje bomo zelo lepo lahko očistili s kisom ali mešanico kisa in vode.
4. Neredko se zgodi, da se zaradi vodnega kamna luknjice v ročki prhe sčasoma zapacajo. To bomo rešili tako, da ročko namočimo v topel kis, ki mu dodamo še nekaj žličk soli.
5. Kopalna kad bo spet sijoča, če jo bomo očistili z mešanico kisa, soli in pinjenca. Lahko pa podrgnemo tudi samo s kisom, saj le ta dobro topi vodni kamen.

6. Dober rezultat daje tudi čiščenje s parafinom. Kromirane elemente in armature lahko očistite z vodo, ki ji dodate pol žličke salmiaka (salmiak je 9,7 do 10,3 odstotna raztopina amonijaka v vodi).

7. Sol in limona sta močni živili v boju z nečistočo. Z limoninim sokom lahko očistimo umivalnik, pipe, kad, lotimo se lahko tudi tuš kabine. Za še boljši učinek dodamo žličko soli.

8. Večkrat se zgodi, da na umivalniku nastanejo rumeni madeži. Teh se bomo znebili s pomočjo limoninega soka. Za sijoče keramične ploščice in umivalnik lahko uporabimo tudi mešanico terpentina in soli.

9. Druga možnost za čiste in svetleče ploščice je, da jih zdrgnemo s časopisnim papirjem, namočenim v selmiak. Pazite pa, da se pri drgnjenju čimbolj izogibate fugam.

10. Vodni kamen s ploščic lahko zdrgnemo s kisom. Ploščice nato obrišemo z blagim sredstvom za čiščenje sanitarne keramike ali ploščic, na koncu pa jih do popolnega sijaja po želji spoliramo z mehko krpo, na katero smo nakapali malo jedilnega olja.
11. Dišeča kombinacija grenivke in soli je prav tako odlična za čiščenje naše kopalnice. Grenivko prerežemo in na prerezan del obilno potresemo kuhinjsko sol. Površine, ki jih želimo očistiti, rahlo navlažimo in potresemo s soljo. Z grenivko, ki bo nadomestila gobico, nato zdrgnemo umazanijo. Med čiščenjem iz grenivke narahlo iztiskajte njen sok. Citronska kislina bo odstranila vodni kamen, sol pa bo površine razkužila. Na koncu speremo čiščene površine z mlačno vodo.

12. Učinkovito je tudi čiščenje s sodo bikarbono. Eno žlico sode zmešamo z malo vode, zmes nanesemo na gobico ter očistimo površine. V primeru trdovratne umazanije, vodnega kamna in plesni lahko naredimo mešanico sode bikarbone in kisa za vlaganje. Zmes naj bo v razmerju ena proti ena. Mešanico nato vlijemo v razpršilo in pošpricamo po elementih, ki jih želimo očistiti. Predenj površine obrišemo s krpo, pustimo, da mešanica eno uro deluje.