ZA BOLJŠO RAST NAŠIH CVETK

Dom vsakega izmed nas krasi vsaj ena roža pa naj bo v vazi ali v loncu. Da bi naše prijateljice cvetke bile zdrave in lepe, smo našli nekaj zanimivih nasvetov.

1. Pravilo, ki si ga velja zapomniti je, da so tudi rastline sladkosnede. Domala vse rastline obožujejo sladkor. Tudi za kaktuse je to najljubša slaščica. Preden jih zalijemo, zato lahko po zemlji posujemo žličko sladkorja ali jo pred zalivanjem dodamo litru vode, ki smo ga namenili lončnicam.
2. Za nego rož zelo pomaga mleko. Sladke vode bodo veseli tudi fikusi, njihove listke pa večkrat obrišimo z mlekom. To bo doprineslo k sijaju, lepoti in zdravju rastline.
3. Tudi ricinusovo olje je odlično gnojilo. V liter vode, ki je v posodi čakala nekaj dni, dodamo žličko omenjenega olja. Tekočino prelijmo v plastenko za zalivanje, dobro pretresimo, da se olje povsem spoji z vodo, in takoj zalijmo rastline. Če lončnica cveti enkrat letno, bo taka nega dovolj enkrat na leto, tik pred cvetenjem. Če cveti stalno, jo uporabite enkrat mesečno.
4. Če imamo doma občutljivo cvetje, nam bodo v pomoč jajčne lupine. Vse, kar za to domače gnojilo potrebujemo, so jajčne lupine. Te prelijemo z vodo in jih na sobni temperaturi pustimo od pet do sedem dni. Od časa do časa premešajmo in nato z vodo zalijemo cvetje.
5. Še eno zelo dobro domače gnojilo je olupek granatnega jabolka in katerega koli citrusa. Prelijmo ju z litrom vode in pustimo čez noč, zjutraj pa z naravnim gnojilom zalijmo rastline.
6. Če ste opazili, da vaše rastline venejo, ne poznate pa pravega vzroka, so kaj lahko krive škodljive mušice, ki so prostim očem nevidne. V tem primeru vam bo pomagala tale zvijača: nekoliko od roba lončka, v zemljo zapičite nekaj vžigalic tako, da bo vnetljiv del v zemlji. Po dveh dneh vžigalice nadomestite z novimi, po štirih dneh bodo mušice izginile, saj ne prenesejo okusa po žveplu in fosforju, ki sta prisotna v vžigalicah.
7. Bi radi lepše cvetje? Pri tem nam lahko pomagajo bakreni kovanci, ki bodo preprečili pojav glivic. Položimo jih na zemljo ob rastline in baker bo uničil spore gliv, ki bi sicer škodovale našim lončnicam.

Kaj pa za naše šopke? Tudi zanje smo našli nekaj preprostih trikov, da bodo ostali dlje časa lepi. Pa si jih poglejmo:
1. Ko domov prinesemo šopek rož, najprej odrežimo stebla pod kotom 45 stopinj. S tem povečamo površino za absorpcijo vode. Strokovnjaki priporočajo, da stebla prirežete pod kotom 45 stopinj na vsake dva do tri dni, saj se stebla ‘celijo’ in s tem zmanjšujejo absorpcijo vode. Stebla režemo z ostrim nožem, da ga ne po nepotrebnem poškodujemo.

2. Pomagajo nam lahko tudi sladke gazirane pijače. Sladkor in kislina v gaziranih pijačah pomagata rezano cvetje obdržati sveže dlje časa, zato dodajte približno deciliter gazirane pijače v vazo z vodo. Če vaza ni barvna, uporabite prozorno gazirano pijačo, na primer Sprite.

3. Alternativa gaziranim pijačam je še limona in sladkor. V liter vode zmešamo približno dve jušni žlici limone in jušno žlico sladkorja. Sladkor in limona delujeta podobno kot gazirane pijače. Če pa tudi tega nimamo pri roki, bo podobno delovalo, tudi če v vodo za rože zmešamo dve jušni žlici jabolčnega kisa in dve jušni žlici sladkorja.

4. Utrjevalec za lase ne bo obdržal samo naše pričeske točno takšne, kot si jo želimo, pač pa nam bo pomagal dlje časa ohraniti tudi lepo rezano cvetje, ki krasi naš dom. Stekleničko s sprejem držite približno pol metra stan od šopka in na hitro posprejate samo spodnje dele cvetov in listov.

5. Mogoče ne boste verjeli, ampak marsikdo v vodo za šopke doda nekaj kapljic vodke. Slednja deluje podobno kot belilo, saj pomaga minimalizirati razvoj bakterij. Če tej dodajmo še dve jušni žlici sladkorja, bodo rože dobile potrebna hranila in šopek bo ostal svež dlje časa.

6. Tudi baker preprečuje razvoj bakterij, zato da marsikatera gospodinja cent ali dva na dno vaze.