Velikonočne fulje

Bliža se velika noč in z njo tudi priprava tradicionalnih velikonočnih jedi. Že naše babice in prababice so na veliko noč kot sladico postavljale domače sladke fulje.

KAJ POTREBUJETE:
- 2 litra vode, v kateri se je kuhalo pleče,
- 2 štruci starega kruha,
- 1 žlička cimeta
- 2 vrečki vanilije,
- 2 limoni,
- 2 pomaranči,
- 35 dag sladkorja,
- 20 dag rozin,
- 1 jajce,
- drobtine po potrebi.

POSTOPEK:
1. Kruhovo skorjo namočite v še vrelo vodo, v kateri se je kuhalo pleče ter jo zmiksajte v multipraktiku.
2. Masi dodajte na kose zdrobljeno sredico in vse dobro premešajte z vodo, ki je ostala. Najlažje boste maso premešali z rokami, zato le pogumno zapackajte vanjo!
3. Dodajte cimet, vanilijo, nariban olupek dveh limon in dveh pomaranč, sladkor, jajce.
4. Dodajte še rozine.
5. Če menite, da je masa premokra dodajte še drobrine.
Kako preverimo, ali je masa dovolj gosta?
Pomokajte del mase, roki zmočite v vodi (na mokre roke se vam masa ne bo lepila) in iz mase oblikujte en svaljek (mera naj vam bo ena velika žlica). Skuhajte ga v vrelem slanem kropu. Svaljek se bo prvotno potopil. Ko priplava na površino, je kuhan. Če se svaljek v vodi razgradi – pomeni, da je masa premehka in premokra. V tem primeru dodajte malo moke in drobtin, da se masa dobro poveže in poskusite še enkrat.
6. Sedaj ko je masa dovolj kompaktna, oblikujte svaljke in jih skuhajte v slanem kropu. Ko svaljki priplavajo na površje, so kuhani.
7. S sitom jih pobirajte ven iz kropa ter splaknite pod mrzlo vodo. To bo preprečilo, da se bodo fulje na pladnju med seboj sprijele.

Pa dober tek!