TISTEGA LEPEGA DNE - film za vso družino

Država: Jugoslavija
Scenarij: Andrej Hieng, Ciril Kosmač, France Štiglic
Režija: France Štiglic
Igrajo: Bert Sotlar, Lojze Rozman, Jože Zupan, Duša Počkaj, Olga Podržaj, Klara Jankovič, Berta Mulalič, Marija Šeme, Maja Šugman, Zlatko Šugman, Danilo Benedičič, Maks Bajc

Zgodba je postavljena v primorsko vas, ki je med obema vojnama spadala pod Italijo. Vsi njeni prebivalci so Slovenci, razen italijanskih predstavnikov fašistične oblasti. Sramota vasi so trije bratje, ki so se pridružili fašistom, toda vaščani jih kljub temu obvladujejo in jih zasmehujejo. Osrednji junak je Štefuc, dvakratni vdovec, ki se je poročil z dvema sestrama in vsaka mu je zapustila po dve hčerki. Štefuc bi rad oženil tudi tretjo sestro Zano, toda starši so jo obljubili drugemu prosilcu, razen tega pa je dekle tudi noseče. Sredi priprav za poroko se v vas vrne Hedvika, ki pravi, da je delala kot sobarica v Milanu. Italijani iz vasi ji igrajo serenade. Na koncu vaščani odločijo, da mora Hedvika postati Štefucova žena, nevesta pa rodi otroka med poročnim praznovanjem.

Film Tistega lepega dne je France Štiglic po istoimenski noveli Cirila Kosmača leta 1962 posnel v Podnanosu, česar se spominja skoraj vsak starejši domačin, ki je pri snemanju sodeloval kot statist ali je snemanje opazoval. Za snemanje so Podnanos spremenili v nekakšen studio na prostem in film je postal pomemben del krajevne identitete ter spominov vaščanov.

Vprašanja za pogovor:
1. Ti je bil film všeč? Zakaj?
2. Kateri je bil tvoj najljubši prizor?
3. Kdaj in kje se film dogaja? Kako je bilo v tistih časih?
4. Kako bi opisal glavne junake? Kateri ti je bil najbolj všeč? Zakaj?
5. Kaj misliš, da je sporočilo tega filma?