RISANKA ZA DRUŽINO - Vrvež v glavi

Inside Out

HBO
četrtek, 19. 03. 2020
15:45 - 17:20

Ko se družina mlade Riley preseli, to povsem zmede njena čustva. Privaditi se mora na novo okolje, mesto, hišo in šolo.

Film / Animirani, Združene države Amerike
95 min | IMDB: 8,2 | ★ ★ ★ ★ ★ ★ ★ ★ ★ ★
Režija: Pete Docter
Igrajo: Amy Poehler , Phyllis Smith , Richard Kind , Bill Hader , Lewis Black , Mindy Kaling , Kaitlyn Dias , Diane Lane , Kyle MacLachlan , Paula Poundstone

Rileyjina družina se s Srednjega zahoda preseli v San Francisco, kjer je oče dobil službo in to povsem zmede njena čustva – veselje, strah, jezo, gnus in žalost. Tako kot pri vseh nas, posebej pa pubertetnikih, ta čustva povsem obvladujejo obnašanje in misli zmedene najstnice. Živijo v glavnem štabu v njenem umu, od koder ji z nasveti pomagajo, da se privadi na novo okolje, mesto, hišo in šolo. Vendar ne gre vse gladko. Ko nastopijo težave s prilagajanjem, v glavnem štabu čustev pride do hudih pretresov. Čeprav skuša veselje, najbolj pomembno Rileyjino čustvo, ohraniti optimizem in pozitivno naravnanost, se njeni vtisi hitro pomešajo in nekako mora uskladiti vrvež občutkov v svoji glavi, če naj bo pri življenju v novem mestu uspešna in zadovoljna.


Povezave:
Izsek iz filma


Vprašanja za pogovor

Za predšolske otroke:

  • Z otrokom se pogovorite o petih osnovnih čustvih (veselje, žalost, jeza, strah, gnus). Z obrazom naj poskuša ponazoriti vsako izmed čustev.
  • Ali se lahko spomniš, kdaj si se tako počutil?
  • Pogovorite se o tem, kako se počutimo, potem ko spregovorimo o svojih čustvih. Zakaj?

Za osnovnošolce:

  1. Razmisli o trenutku, ko te je eno čustvo prevzelo in je bilo težko razmišljati o čem drugem. Kako izgleda, kadar te prevzame eno čustvo?
  2. Ti je bilo zanimivo videti, kaj je bilo v mamini, očetovi in Rileyjevi glavi v isti situaciji? Govorili so o prvem šolskem dnevu. Ali so vsi mislili in čutili enako o isti stvari? Kaj se je zgodilo, ko so jih njihova čustva prevzela? Kaj se iz tega lahko naučiš?
  3. Riley ima v filmu različne otoke - družino, hokej, prijateljstvo ,domišljijo… Kateri so tvoji otoki? Kako se počutiš, ko si na teh otokih?
  4. Kasneje se v filmu veselje in žalost naučita, da lahko skupaj resnično dobro sodelujeta in da včasih čutimo žalost, še preden lahko resnično razumemo srečo. Se ti zdi to smiselno? Zakaj ali zakaj ne?
  5. Kako se počutiš po tem pogovoru?