V tem tednu se selimo v naše kuhinje. Od časa do časa se lahko vsakemu zgodi, da hrano med kuhanjem zažge. Potem pa drgnemo in drgnemo, a vprašanje je, ali se nam posreči loncu vrniti prvotni sijaj. Kaj še lahko naredimo? Zbrali smo nekaj trikov, ki nam bodo pomagali znebiti se ostankov zažgane hrane.
1. Pri prvem triku potrebujete sodo bikarbono. Sodo bikarbono preprosto posujte po dnu posode in dodajte čisto malo vode, ravno toliko, da pokrije dno. Zdaj lahko počakate nekaj ur ali do jutra, še hitreje pa bo, če mešanico segrevate pri nizki temperaturi (po potrebi seveda vmes dodajte še malce vode). Zažgani ostanki bodo tako zelo hitro odstopili. Namesto sode bikarbone lahko sicer uporabite tudi navadno kuhinjsko sol. Še ena možnost pa je vinski kamen.
2. Namesto da poskušate zažgano dno posode zdrgniti do čistega, kar je praktično nemogoče, si raje pomagajte z naravno »ščetko« – z alkoholnim kisom. V posodo nalijte toliko alkoholnega kisa, da je dno povsem prekrito. Tudi v tem primeru je kis najbolje segrevati, saj bodo zažgani ostanki tako odstopili lažje in hitreje. Če pri roki nimate alkoholnega kisa pa je lahko dobra izbira tudi limonin sok.
3. V posodo, na dnu katere so ostali zažgani ostanki hrane, lahko nalijete tudi malce mehčalca za perilo. Nato pustite posodo stati nekaj ur, da mehčalec za perilo opravi svoje delo. Če gre za zares ekstremen primer zažganega dna, lahko pustite mehčalec učinkovati tudi čez noč oziroma postopek še enkrat ponovite.
4. Pri odstranjevanju zažganih ostankov hrane z dna lonca ali ponve pa si je mogoče zelo uspešno pomagati celo s kečapom. V posodo preprosto nalijte debelejšo plast kečapa in nato počakajte do jutra, ko boste lahko posodo očistili povsem brez napora.