POMEN VELIKONOČNIH JEDI

Dan po velikem petku, velika sobota, je navadno dan za pripravo in blagoslov velikonočnih jedi. Običajno je, da za praznovanje velike noči pripravimo 4 jedi, ki nosijo pomembno simboliko in nam pomagajo tudi ob družinski mizi razmišljati o skrivnostih tega velikega praznika. Vsaka družina pa po svoji tradiciji na velikonočno mizo lahko postavi še kakšno drugo praznično jed.

Velikonočni obed navadno začnemo s hrenom, da tudi mi okusimo nekaj Kristusovega trpljenja. Korenine hrena s svojo obliko namreč spominjajo na tri žeblje, s katerimi je bilo Jezusovo telo pribito na križ. Obenem njegov oster okus človeka opozarja, da je Kristus premagal smrt s trpljenjem.
Kruh je druga izmed velikonočnih jedi in nosi več pomenov. Je znamenje Božje dobrote in človekovega dela. Kruh je sestavljen iz zrn, zrno pa mora v zemlji umreti, da lahko obrodi sad (prim. Jn 12,24). To zrno je Kristus, ki je moral skozi trpljenje in smrt in nam je s tem prinesel življenje.

Meso (šunka) je podoba Jezusa Kristusa, ki je na križu za odrešenje sveta daroval samega sebe, svoje meso, svoje življenje.

Pirhi simbolizirajo kaplje Jezusove krvi, oziroma pet Jezusovih ran. Velikokrat jih zato pobarvamo v rdečo barvo. Hkrati pa so tudi podoba groba in simbol vstajenja. V jajcu se namreč skriva novo življenje, ki ob določenih pogojih zdrobi lupino in pride na dan. Lupina je podoba skal, ki so zapirale Kristusov grob, a jih je Kristus ob vstajenju odvalil.

Velikokrat k velikonočnim jedem položimo tudi potico, ki simbolizira trnjevo krono, še posebej, če je okrogle oblike.

Ponekod na mizo postavijo tudi vino, ki prav tako predstavlja Jezusovo kri.

Če smo velikonočne jedi nesli k blagoslovu, z njimi ravnamo še posebej spoštljivo. Po obedu ostanke hrane (na primer jajčne lupine) zažgemo ali zakopljemo v zemljo.