PISMA SV. NIKOLAJU

Mitja Okorn, Poljska, 2011, 116 min, podnapisi, poljščina, 15+

Poljska božična romantična komedija slovenskega režiserja Mitje Okorna in eden najuspešnejših poljskih filmov zadnjih let. Film je navdušil tudi občinstvo na lanskoletnem LIFFu ter prejel dve zlati roli za preseženih 50 tisoč gledalcev v slovenskih kinematografih.

"Želel sem posneti film o resničnih ljudeh z resničnimi čustvi, v resničnih zgodbah, ki jim en prelep, čaroben božični dan spremeni življenja za zmeraj. Upam, da mi je to tudi uspelo." Mitja Okorn, režiser filma

Zgodba: Razočarani policist se poskuša pobotati z odtujeno družino, radijski voditelj s pomočjo navihanega sina išče novo ljubezen, razuzdani bahač v Božičkovem kostumu lovi mladega tatiča, urejeni poslovnež pa priskoči na pomoč osiroteli deklici.
Drobna naključja in kanček božičnega čudeža združijo njihove usode v nepozabno zgodbo o upanju in ljubezni. Na poseben dan v letu se pet žensk in pet moških prepriča o tem, da pred ljubeznijo in prazniki ni mogoče pobegniti.

Scenarij: Karolina Szablewska, Marcin Baczynski

Režija: Mitja Okorn,

Igrajo: Maciej Stuhr, Roma Gasiorowska, Pawel Malaszynski, Tomasz Karolak, Piotr Adamczyk, Agnieszka Dygant, Wojciech Malajkat, Agnieszka Wagner, Katarzyna Zielinska,

Napovednik: https://www.youtube.com/watch?v=mtFrvGqXh2I&feature=emb_logo&ab_channel=FIVIAfilm

Distribucija v Sloveniji: Fivia - Vojnik

Iztočnice za pogovor
1. Ali ti je bil film všeč? Zakaj?
2. Kateri prizor ti je bil najbolj všeč?
3. S katerim likom/zgodbo si se najbolj identificiral? Zakaj?
4. Česa si želiš za božič?