MAUDIE

Irsko-kanadski film, 2016

Odlična romantična drama, posneta po resnični zgodbi kanadske umetnice Maud Lewis, ki so jo »odkrili« šele pri 63 letih.

Zgodba: Bolehna Maudie, ki jo daje hud artritis, želi zapustiti zadušljivi dom svoje tete Ide, kamor jo je poslal njen brat Charles, denarja lačni povprečnež, rekoč, da Maudie ni samo telesno slabotna, pač pa zaradi artritisa tudi duševno prizadeta. Zato se Maudie prijavi za edino službo v okrožju, delo gospodinje pri gospodu Everettu, ki je vse drugo, samo gospod ne; je namreč lokalni posebnež, samotar in čudak, ki se preživlja z ribarjenjem in sekanjem drv. Tako hoče tudi Maudie sprva napoditi. Sčasoma se navadita drug na drugega in se celo zbližata.

Režija: Aisling Walsh
Scenarij: Sherry White
Igrajo: Ethan Hawke, Sally Hawkins, Kari Matchett, Gabrielle Rose, Zachary Bennett, Billy MacLellan, Marthe Bernard, Lawrence Barry, David Feehan, Mike Daly, Nik Sexton, Greg Malone, Brian Marler, Judy Hancock, Denise Sinnott … 

Napovednik: https://www.youtube.com/watch?v=wCZ_guQTGNw&ab_channel=SonyPicturesClassics

Iztočnice za pogovor:

  1. Kateri prizor iz filma ti je bil najbolj všeč?
  2. S katerim likom si se najbolj poistovetil? Zakaj?
  3. Maud in Everett sta imela »pomanjkljivo otroštvo«. Kako jima njuno ozadje pomaga ali prepričuje, da bi duhovno rastla?
  4. Maud: »Vedno je drugače. Celo življenje. Vse življenje je že uokvirjeno. Točno tam.« Kaj želi Maud s tem povedati?
  5. V čem izstopa Maudijeva umetnost? Kaj misliš, da njene slike sporočajo o njenem notranjem življenju in pogledu na svet?
  6. Kako bi opisal Everettov značaj? Kako se spreminja skozi film?
  7. Odnos med Evertettom in Maud je včasih mračen, kljub temu film nakazuje, da sta našla ljubezen. Kaj meniš o tem?