LOTI IN SKRIVNOST MESEČEVEGA KAMNA

Lotte ja kuukivi saladus, Estonija, 2011, 75 min, 5+

V nenavadni dogodivščini psičke Loti se srečamo s triuhimi zajci, pujsom – slavnim zbirateljem dežnih kapljic, obiščemo muzej pajkovih mrež in roza deželo sanj!

Zgodba: Loti neke noči najde kamen, ki ima skrivnostno moč. Le komu pripada? Njen stric Klaus, stari izkušeni popotnik, ve za še dva taka kamna, ki ju hranita njegova prijatelja. Loti ga pregovori, da gresta skupaj na pot in ju poiščeta... Bo Loti uspela rešiti skrivnost mesečevega kamna? In zakaj sta jima ves čas za petami plašna dolgouha tujca?

Režija: Heiki Ernits, Janno Põldma

Scenarij: Janno Põldma, Heiki Ernits

Igralci: Evelin Pang, Margus Tabor, Mait Malmsten, Mikk Jürjens, Tõnu Oja, Lembit Ulfsak, Priit Võigemast, Tiit Sukk, Merle Palmiste, Garmen Tabor, Elina Reinold, Tõnu Kark, Anne Reemann, Anu Lamp, Hannes Kaljujärv

Napovednik: https://www.youtube.com/watch?v=xZe-1zEtnFw&ab_channel=FIVIAfilm


Iztočnice za pogovor

O domotožju

1. Zajci so prišli na Zemljo, njihov dom pa je na Luni. Zakaj si želijo domov? Kako bi se mi počutili, če bi bili daleč stran od doma?

2. Kako bi razložili pomen besede domotožje?

3. Ali smo bili kdaj v bolnišnici? Tudi tam lahko občutimo domotožje.

4. Kakšna je bolnišnica, v kateri ostaneta Klaus in triuhi zajec Riko?

5. Vidimo, da so pošast, ki ju je začarala, v bolnišnici pregnali z glasbo. S čim še lahko premagamo bolezen?

6. Kaj najbolj pogrešamo, če nismo doma?


O večernih ritualih in sanjah

1. Muhec Jaka na začetku filma vsem sporoča, da je čas za spanje. Kdo nam pove, da moramo spat? Kaj delamo pred spanjem? Ali vedno takoj zaspimo?

2. Loti spi s svojim zajčkom. S kom pa zaspimo mi?

3. Eno noč Loti in Klaus prebijeta zunaj. Zakurita ogenj in opazujeta zvezde. Tako je, kot bi ptice, komarji in metulji kurili ogenj na oblakih. Ali smo že kdaj opazovali zvezde? Kaj smo si predstavljali?

4. V filmu spoznamo Viljema, ki vedno spi, ker tako rad sanja. Kako je prikazan svet sanj? Pripovedujmo o svojih sanjah.