LORAX

Dr. Seuss' The Lorax, 2012, ZDA, 1h 34min

Animirana družinska pustolovščina, sinhronizirano

Animirani film Lorax, posnet po zgodbi Dr. Seussa o nenavadnem in malo strogem varuhu gozda, ki tako mlajše kot starejše generacije opominja, da za naš planet še obstaja upanje in da nikoli ni prepozno.       

Zgodba: Lorax spremlja 12-letnega dečka Teda, ki živi v mestu, kjer je vse umetno in kjer ne raste prav nobena rastlina. Ker je zaljubljen v okoljsko zavedno dekle, se odloči najti čisto pravo drevo. Da bi ga našel, pa mora prisluhniti zgodbi o Loraxu, brkatemu bitju, ki se bori za zaščito gozdov, in spoznati resnico o okolju, ki ga obkroža. Skupaj z oranžnim čemernežem mora Ted posvariti mesto pred ekološkim uničenjem, ki sta ga povzročila pohlep in brezobzirnost meščanov. Gre za zabaven in čustven film, ki osvetljuje pomen ravnotežja med naravo in človeškim napredkom.

Scenarij: Ken Daurio po knjigi Dr. Seussa

Režija: Chris Renaud, Kyle Balda

Igrajo: Zac Efron, Danny DeVito, Taylor Swift, Ed Helms, Betty White, Rob Riggle, Sherry Lynn

Povezavi: uradna stran, IMDB

Napovednik:  https://www.youtube.com/watch?v=6CQhXVroVB8&ab_channel=Karantanijacinemas

Iztočnice za pogovor

  1. V risanki spoznamo Loraxa, zaščitnika gozdov in varuha dreves, ki ljudi spodbuja, naj skrbijo za naravo in okolje, v katerem živijo. Kako lahko ti varuješ naravo? Kaj lahko sam prispevaš k temu, da bo okolje, v katerem živiš, zdravo in lepo?
  2. Ted je 12 letni deček, ki želi najti pravo drevo. Odločen je, da bo kljub vsem oviram, uresničil svoj dober namen. Kakšni pa so tvoji dobri nameni?  Na kakšne ovire običajno naletiš, ko jih želiš uresničiti? Si kljub temu vztrajen, ali hitro obupaš?
  3. Tedu je uspelo za svoj dober namen navdušiti celotno mesto. S skupnimi močmi so začeli spreminjati svet. Kdo ti je lahko v oporo, ko želiš uresničiti svoje dobre namene? Kje lahko poiščeš pomoč? Verjameš, da lahko tudi z drobnimi koraki pomagaš spreminjati svet?
  4. Vabimo vas, da se v družini pogovorite o vaših dobri namenih in kako se lahko medsebojno podpirate pri njihovem uresničevanju.