KUHANJE ŠUNKE V TESTU

Med velikonočnimi jedmi nikoli ne manjka šunka. Kako pa se naredi okusno šunko v testu? Posredujemo vam preprost recept, ki ne bo povzročal sivih las.

KAJ POTREBUJEMO:
- prekajeno šunko,
- 400 g moke,
- 3 dl mlečne vode (mleko + voda),
- 1 žlička soli,
- 1 žlička sladkorja,
- ½ kocke svežega kvasa,
- zobotrebec ali palčka za nabodala,
- 1 jajce.

POSTOPEK:
1. Šunko operemo, kuhamo 1 uro v vodi ter ohladimo.
2. Na sredi 400 g presejane moke naredimo luknjico in noter damo: 3 dl mlečne vode, kvas in sladkor. Počakamo, da kvas ustane in premešamo.
3. Dodamo sol in zamesimo v testo.
4. Testo naj vzhaja do dvojnega volumna.
5. Nato ga zvaljamo. Od njega vzamemo 3 trake, da bomo kasneje spletli kitko.
6. V razvaljeno testo zavijemo šunko.
7. Iz trakov testa spletemo kito in jo položimo na vrh šunke v obliki venca.
8. Vse skupaj premažemo z jajcem in prebodemo na več krajih s palčko ali zobotrebcem.
9. Pečemo 1 uro na 170 °C.

Za lažjo predstavo vam dodajamo še posnetek.

Želimo vam veliko veselja pri peki!