KRISTUSOV PASIJON - film

(The Passion of the Christ)

CineStar TV
petek ob 21:05

drama, ZDA, 127 min
Režija: Mel Gibson
Igrajo: James Caviezel, Maia Morgenstern, Christo Jivkov, Francesco De Vito, Monica Bellucci, Mattia Sbragia, Toni Bertorelli, Luca Lionello, Hristo Shopov, Claudia Gerini, Fabio Sartor, Giacinto Ferro
Scenarij: Benedict Fitzgerald, Mel Gibson

Film prikazuje zadnjih dvanajst ur življenja Jezusa iz Nazareta. Uvodni prizor prikazuje vrt oljk (Getsemani), kamor se je Jezus zatekel po zadnji večerji, da bi molil. Jezus se upira hudičevim skušnjavam. Juda Iškarijot ga je izdal, Jezusa primejo in da odpeljejo v Jeruzalem, kjer ga obtožijo bogokletstva, zato je obsojen na smrt.

Pripeljejo ga pred Poncija Pilata, kateremu povedo za obsodbo. Ker se je zbal političnih konfliktov, je zadevo prepustil kralju Herodu. Herod nato vrne Jezusa Pilatu, ki da ljudstvu možnost, da izberejo med Jezusom in razbojnikom Barabo. Množica se odloči, da izpustijo slednjega.

Jezusa prepustijo na nemilost rimskim vojakom, ki ga bičajo. Nerazpoznavnega ga zopet pripeljejo pred Pilata, ki ga obrne proti množici, kot bi želel reči: "Ali ni dovolj?" Ni bilo. Pilat ukaže svojim možem, da storijo, kot želi množica.
Jezusu na hrbet položijo križ, ki ga mora nositi po ulicah Jeruzalema na "goro" Kalvarija (Golgota). Tam ga pribijejo na križ, kjer je podvržen zadnji skušnjavi - strahu, da ga je zapustil Oče. Strah premaga, pogleda Marijo, Mati Božjo, in izreče stavek, ki ga lahko razume le ona: "Izpolnjeno je." Nato umre. Nagnil je glavo in izročil duha.

Ozadje filma:
Vsi liki iz filma govorijo jezike, ki so jih govorili v tistih časih. Aramejščino govorijo Judje, vključno s Kristusom in njegovi apostoli, nekakšno "ulično latinščino" pa Rimljani. Grščina, ki so jo takrat govorili predvsem intelektualci, v zgodbi ni prišla v poštev.
Film so snemali izključno v Italiji, in sicer na dveh lokacijah:
Prizore križanja so snemali v prekrasnem mestu Matera na jugu Italije, blizu kraja, kjer je leta 1965 Pier Paolo Pasolini posnel Evangelij po Mateju.
Ulice Jeruzalema so zgradili v znamenitih studiih Cinecitta Studios na obrobju Rima.
Gibson je poklical Caleba Deschanela (The Patriot, The Right Stuff), ki je videz filma spremenil tako, da je videti kot slike italijanskega baročnega slikarja Caravaggia, katerega slike so znane po tem, da zaradi ostrih kontrastov svetlobe in teme izžarevajo življenjski sij.
Skoraj polovico filma so posneli ponoči ali pa v temnih prostorih, tako da človek dobi občutek, kot da hoče svetloba premagati temo.
Igralec James Caviezel je moral vsak dan sedem ur sedeti na stolu za masko, ko so snemali zadnje prizore.

Vprašanja za pogovor:
Ti je bil film všeč? Zakaj?
Kateri prizor se te je še posebej dotaknil oz. te je najbolj nagovoril? Zakaj?
Kako se je Jezus soočal s trpljenjem?
Kako se pa ti soočaš s trpljenjem? Vzameš križ na svoje rame ali raje pred njim bežiš?
Kaj ti prinaša, ko se s trpljenjem soočaš in ga sprejmeš?