KOYAA - RISANKA

Kolja Saksida / Slovenija / 2017 / 32 min / brez dialogov / 3+

Kratki animirani filmi Koyaa pripovedujejo o nenavadnih zapletih, ki jih Koyaa doživlja, ko se sooča z vsakodnevnimi predmeti, ki oživijo. Tovrstno dojemanje predmetov je blizu otroškemu razumevanju okolice, ki se pogosto odraža tudi v otroški igri, kjer s pomočjo domišljije predmeti pridobijo nadnaravne lastnosti in sposobnosti. Glavni junak rešuje nastale situacije z optimizmom in dobro voljo, s čimer presega običajno dojemanje težav. S pomočjo izvirnih idej vsakokrat najde pravo rešitev zanje. Filmi spodbujajo razmišljanje in širijo zavedanje o vrednosti iskanja ustvarjalnih rešitev, ne zgolj v domišljijskih zgodbah, temveč tudi ob soočanju z vsakodnevnimi situacijami. Koyaa živi odmaknjeno od ponorelega sveta, na gorski polici visoko nad oblaki. Prizorišče dogajanja je alegorija za svobodo in dobro počutje, svež zrak pa omogoča neobremenjeno razmišljanje.
O avtorju
Kolja Saksida je magistriral na umetniški univerzi ECAL v Švici. Na filmskem področju ustvarja kot režiser, producent in pedagog. Je eden vidnejših avtorjev animiranih filmov v Sloveniji. Njegovi animirani filmi so gostovali na številnih filmskih festivalih po vsem svetu, kot rezidenčnega umetnika pa so ga gostile različne mednarodne kulturne organizacije. S prenašanjem znanja in izkušenj ozavešča vse starostne skupine o neomejenih izraznih zmožnostih tehnik stop animacije, ki so odličen način podajanja zgodb. Kolja je docent na Akademiji umetnosti Univerze v Novi Gorici.
Nekaj serij risanke si lahko ogledate tukaj: https://4d.rtvslo.si/arhiv/koyaa

Vprašanja za pogovor
1. Kdo je Koyaa?
2. Kakšen je? Kako je oblečen? Kakšnega razpoloženja je?
3. Koliko se vam zdi Koyaa star?
4. Kako vidimo, da je Koyaa dobil idejo za rešitev situacije?
5. Ali je zadovoljen z rešitvijo? Kako to vemo?
6. Ali Koyaa zaplet reši v prvem poskusu? Kaj stori, ko mu ne uspe? Je Koyaa vztrajen?
7. Kje živi Koyaa? Opišite krajino, njegovo hišo in okolico. Zakaj mislite, da živi na gori, daleč od mesta in drugih ljudi? Kaj mu je všeč pri samotni gori?
8. Kakšne vloge prevzamejo običajni vsakodnevni predmeti v Koyeevem življenju?


Režiser Kolja Saksida,
scenarista Marko Bratuš, Kolja Saksida,
animatorja Julia Peguet, Will Hodge,
fotografija Miloš Srdić,
zvok Julij Zornik,
glasba Miha Šajina, Borja Močnik,
montaža Monika Drahotuski, Tomaž Gorkič,
likovna zasnova likov Blaž Porenta,
scenografija Gregor Nartnik,
sinhronizatorja Frano Mašković, Žiga Saksida,
producent Kolja Saksida,
izvršni producent Matija Šturm,
koproducenti Tanja Prinčič, Marina Andree Škop, Darija Kulenović Gudan, Miloš Srdić, Žiga Pokorn, Teo Rižnar,
produkcija ZVVIKS,
koprodukcija Radiotelevizija Slovenija, Studio dim, A Atalanta, NuFrame, s podporo Slovenski filmski center, javna agencija Republike Slovenije, Hrvaški avdiovizualni center, Filmski studio Viba film Ljubljana