KOKO IN VELIKA SKRIVNOST

Lee Unkrich, Adrian Molina / ZDA / 2017 / 109 min / sinhronizirano / 7+

Film poln barv, glasbe, humorja in napetosti, pa tudi izdelanih likov in osupljivih svetov, v katerih veljajo druga pravila. Film znamenitega studia Pixar je prejemnik številnih nagrad za najboljši animirani film v l. 2017.

Zgodba: Miguel sanja, da bi postal odličen glasbenik, kot je bil njegov veliki vzornik Ernesto de la Cruz. Toda njegova družina že več generacij vztrajno prepoveduje ukvarjanje z glasbo. Miguel na skrivaj, a vztrajno vadi ter upa, da mu bo nekoč uspelo nastopiti pred občinstvom in pokazati svoj talent. Po naključju mu pride v roke fotografija, na kateri pokojni dedek – tudi njega želi družina vztrajno pozabiti – drži kitaro velikega Ernesta. Sta morda povezana? Miguel se po nizu skrivnostnih dogodkov znajde v fantazijsko pisanem svetu mrtvih. Tam spozna šarmantnega prevaranta Hectorja in skupaj se odpravita na veličastno potovanje odkrivanja prave zgodbe o Miguelovi družini. Pri tem pa ugotavlja, da rastemo na ramenih tistih, ki so bili tu pred nami.

Režija: Lee Unkrich, Adrian Molina.

Scenarij: Adrian Molina, Matthew Aldrich.

Fotografija: Matt Aspbury, Danielle Feinberg.

Montaža: Steve Bloom, Lee Unkrich.

Glasovi: Anthony Gonzales (Miguel), Gael García Bernal (Héctor), Benjamin Bratt (Ernesto de la Cruz), Alanna Ubach (Mamá Imelda), Renée Victor (Abuelita).

Glasba: Michael Giacchino.

Produkcija: Walt Disney Pictures, Pixar Animation Studio.

Distribucija: 2i film.

Napovednik: https://youtu.be/XpDcmux6t1c


Iztočnice  za pogovor:

  1. V filmu je zelo natančno prikazano in razloženo, kako Mehičani praznujejo Día de Muertos, dan mrtvih. Prikazana tradicija je sicer ena izmed mnogih različic in izhaja iz Xocahe.

Pripovedujte o detajlih praznovanja, ki ste jih opazili v filmu. Kako družine okrasijo svoje domove in kako označijo pot od pokopališč do doma? Zakaj je ta pot pomembna? Kako ohranjajo spomin na pokojne? Kakšno vzdušje vlada ob prazniku? Zakaj? Se Miguelov odnos do tega praznika med filmom spremeni? Kako? Ste pred ogledom filma vedeli za to mehiško tradicijo? Kakšna, sodeč po filmu, se vam zdi?

Ali tudi vi z družino praznujete dan mrtvih oz. vseh svetih? Kako? Kakšen odnos imate do tega praznika? Se pogovarjate o svojih prednikih? Kaj veste o njih? Ste komu od njih podobni po videzu ali po značaju? Se vam zdi pomembno, da poznate svoje korenine?

  • Skupaj z otroki izdelajte družinsko drevo.
  1. Družina, v kateri odrašča Miguel, je zelo povezana med seboj in s svojimi umrlimi predniki. Babica pove Miguelu: »Biti del družine pomeni biti tu za svojo družino.« Pomena njenih besed ter svojega mesta v družini in odgovornosti se Miguel začenja zavedati šele v Deželi mrtvih, ko vidi, kako zelo si njegova družina prizadeva, da bi rešila njega in Héctorja.

Opišite Miguelovo družino. Kdo ima glavno besedo? Kako Miguel prepozna mrtve družinske člane in kako ga ti sprejmejo? V čem se mrtvi razlikujejo od živih?

Je bila Héctorju družina pomembna? Kdo je Héctorjeva družina v Deželi mrtvih? Kako Miguel in Héctor izvesta, da sta v sorodu? Zakaj se mama Imelda odloči pomagati Héctorju?

Opišite svojo družino. Je tako velika kot Miguelova? Ste v katerem od članov Miguelove družine prepoznali koga iz svoje? Kakšne omejitve, prepovedi, navade veljajo pri vas doma? Ste se staršem kdaj uprli? Kaj je bil razlog? Kakšna je vaša vloga pri tem, da je vzdušje v družini prijetno? Kaj še lahko storite? Česa se s svojo družino najraje lotite v prostem času? Pripovedujte o dnevu, ki vam je zaradi družine ostal v še posebej lepem spominu.

  • Razmislite, kaj vam je pri posameznem članu družine najbolj všeč in kaj pri njem najbolj občudujete. To povejte in pokažite.
  • Narišite svojo družino tako, kot si jo najraje predstavljate.
  • Razmislite, kako lahko prispevate, da bo vaša družina še bolj povezana. Bi se lahko večkrat odzvali na kako pobudo, pomagali pri gospodinjskih opravilih, bili bolj pozorni?