KAZNILNICA ODREŠITVE

The Shawshank Redemption, ZDA, 142 min
Imdb ocena: 9.3
Žanr: kriminalni, drama
Igrajo: Tim Robbins, Morgan Freeman, Bob Gunton, William Sadler
Režija: Frank DarabontAvtorji: Stephen King (short story "Rita Hayworth and Shawshank Redemption"), Frank Darabont (scenarij)

Kriminalna drama Kaznilnica odrešitve, ki je ameriško premiero doživela 14. oktobra 1994, ima med ljubitelji filma že dolgo kultni status, z oceno 9,3 na filmskem portalu IMDb pa zaseda tudi prvo mesto med najboljšimi filmi vseh časov.


Film pripoveduje zgodbo o bankirju Andyju Dufresneju, ki zaradi dvojnega umora pristane v zaporu. Kljub usodi, ki ga doleti, ostane neverjetno duhovno močan. Zaporniki in nadzorniki ga občudujejo. Nadzornikom začne zaradi svojega znanja urejati celo denarne zadeve. A tako, kot so skrite njegove misli, je skrita tudi skrivnost, ki nazadnje privre na dan. Čeprav se sprva zdi, da je film le še ena v nizu žalostnih zaporniških zgodb, kasneje spoznamo, da je v njem pravzaprav polno humorja in življenja, ki nas naučita, kako kljub vsemu ostati pokončen.


Vprašanja za pogovor
1. Glavno vodila filma je »Strah je ječa, upanje pa svoboda.« Ali se strinjaš s to trditvijo? Zakaj? V kaj ti upaš? V kaj upajo tvoji bližnji?
2. Zakaj misliš, da je upanje pomembno v tem filmu? Opiši kakšno stališče do upanja zavzemajo naslednje osebe v filmu: Andy, Red, Brooks in Norton.
3. Kako bi opisal prijateljstvo med Redom in Andyjem? Zakaj in kako postane tako trdno?
4. Kako je svoboda prikazana in opisana v filmu? (Pomisli na naslednje dogodke: ko Andy priskrbi pivo za svoje sodelavce, ko zavrti Mozartovo opero po zvočniku in nazadnje pobegne skozi odtočni kanal).