FILM ZA DRUŽINO - Prijatelja

Prijatelja (Intouchables)
Cinestar TV 1

četrtek, 19. 03. 2020
17:55 - 20:00

petek, 20. 03. 2020
12:55 - 15:00

Po resničnih dogodkih navdahnjena zgodba o prijateljstvu med premožnim tetraplegikom in revnim temnopoltim priseljencem. Najuspešnejši francoski film vseh časov, ki je omrežil gledalce po vsem svetu!
Francija/2011/125 min.
Režija: Olivier Nakache, Eric Toledano
Igrajo: François Cluzet, Omar Sy, Anne Le Ny, Audrey Fleurot, Clotilde Mollet, Cyrill Mendy
Žanr: Komedija
Ocena IMDb: 8,6/10 (top 250 #38)

Življenji premožnega plemiča Phillipa in revnega temnopoltega prestopnika Drissa se ne bi mogli biti bolj razlikovati, toda usoda nepričakovano preplete njuni poti. Invalidni Phillipe išče negovalca in med prijavljenimi kandidati naleti na Drissa. Ta si službe v resnici ne želi, temveč hoče zgolj zadostiti pogojem za prejemanje socialnega nadomestila, zato se poskuša prikazati v najslabši luči. Toda Drissova spontanost je Phillipu všeč, zato ga najame, njuno prvotno nezaupanje pa počasi preraste v iskreno prijateljstvo.

Zanimivosti:

  • Prijatelja je postal najuspešnejši francoski film vseh časov – v svetovnih kinematografih je zaslužil več kot 365 milijonov ameriških dolarjev. V domovini je postal pravi kulturni fenomen, na vrhu lestvice najbolj gledanih filmov pa se je obdržal kar deset tednov.
  • Režiserjema in scenaristoma Olivierju Nakacheju in Ericu Toledanu se je zamisel za film porodila leta 2003, ko sta si ogledala A La Vie, A La Mort – dokumentarec o prijateljstvu med Philippom Pozzom di Borgo, ki je po nesreči z jadralnim zmajem postal tetraplegik, in Abdelom Sellouom, fantom iz delavske družine, ki ga je Philippe najel kot negovalca.
  • Francoski igralec senegalskega rodu Omar Sy je za svojo vlogo prejel cezarja, v tekmi za francosko različico oskarja pa je premagal tudi Jeana Dujardina, prejemnika oskarja za glavno vlogo v filmu Umetnik.

Napovednik

Vprašanja za pogovor:

1. Kako so v filmu upodobljeni bogati in revni?

2. Se vam zdi, da želi film spodbuditi k povezovanju različnih socialnih razredov?

3. Zakaj je bil Philippe pripravljen dati Drissu priložnost, da skrbi zanj?

4. Ali misliš, da večina ljudi, ki je v podobni situaciji kot Philippe, želi vzbuditi usmiljenje?

5. Katere »hibe« ima Driss?

6. Kako jih skuša premagati, ko sodeluje s Philippom?

7. Katero lastnost ste občudovali pri Drissu in katero lastnost ste občudovali pri Philippu? Pojasnite.

8. Kaj ste se naučili iz tega filma?