DROBIŽKI - animirani film

Minuscule - La vallée des fourmis perdues (2013)
1h 29min / 89min / 5+

Očarljiva animacija brez dialogov, ki jo spremljajo briljantni zvočni efekti in junaška glasba.
Fantastična pustolovščina epskih razsežnosti, nastala po priljubljeni francoski televizijski seriji, nas popelje v animirani svet žuželk. Komaj rojena, a neustrašna pikapolonica, ki se je izgubila v gozdu in so jo ujele muhe, se zateče na varno v posodo s sladkorčki, ki jo je na jasi pozabil mlad par. Naslednji dan se znajde ujeta sredi bitke za kocke sladkorja med dvema kolonijama mravelj - črnimi in rdečimi. Spoprijatelji se z eno izmed črnih mravelj, Mandibulo, in ji pomaga braniti mravljišče pred napadom strašne vojske rdečih mravelj, ki jo vodi okrutni Butor.
Scenarij: Hélene Giraud, Thomas Szabo
Režija: Helene Giraud, Thomas Szabo
Producent: Philippe Delarue

Napovednik. 

Vprašanja za pogovor:

  1. Povprašajmo otroke, kako so doživeli film. So se ob ogledu filma kdaj nasmejali? Ob katerih prizorih? Kdaj je bilo v filmu najbolj napeto? Jih je bilo kdaj strah za glavnega junaka? Kateri prizori so jih ganili? Zakaj?
  2. V filmu nastopajo številne žuželke in tudi druge živali. Naštejmo in opišimo jih. Katere lastnosti so otroci opazili pri pikapolonici, Mandibuli, Butorju, muhah, pajku …? Kateri izmed likov je bil otrokom najbolj všeč in kateri najmanj? Zakaj? Kakšna bivališča imajo posamezne žuželke? Primerjajmo mravljišči črnih in rdečih mravelj. Na kaj nas spominjata? Povprašajmo otroke, kakšen odnos imajo do žuželk v vsakdanjem življenju. Na primer do pikapolonic, muh, pajkov, rdečih mravelj? Katere žuželke najpogosteje srečujejo? Se katere bojijo?
  3. Pikapolonica se spoprijatelji z vodjo črnih mravelj, ki jih reši pred kuščarjem, črne mravlje pa njo potegnejo iz deroče reke, tik preden bi jo požrla ščuka. Vodja črnih mravelj pikapolonico tolaži, ko zvečer sama zre v polno luno. Kaj pa za nas pomeni biti prijatelj? Kako skrbimo drug za drugega? Kaj pa storimo, kadar nam kdo želi škodovati? Zakaj mislite, da muhe nadlegujejo pikapolonico? Kako se jim pikapolonica upre? Kako pa bi otroci ravnali, če bi se nanje spravila skupina drugih otrok?