DOBRO POČUTJE V NAŠIH SPALNICAH

Čiščenje spalnice je pomembno, saj je spalnica prostor, v katerem se spočijemo in naberemo novih moči. Da se bomo v naših spalnicah vedno dobro počutili, smo našli nekaj trikov za vzdrževanje njene čistoče in izboljšanje našega počutja. Pa jih poglejmo!

  1. Čiščenje spalnice je potrebno bolj pogosto, kot bi si mislili, še posebej, če imamo v spalnici veliko tekstilnih površin (tepihi, tekstilne talne obloge in podobno). Čeprav se nam na prvi pogled zdi, da je naša spalnica zelo čista pa pogosto obstajajo skrite nevarnosti. Tako je priporočljivo, da sledimo določenim napotkom za vzdrževanje optimalne čistoče v spalnici. Obenem pa obstaja tudi nekaj odličnih trikov za naravno razkuževanje, ki ne zahteva uporabe agresivnih izdelkov.
  2. Čeprav so nas morda v otroštvu učili, da moramo posteljo postlati čim hitreje po tem, ko vstanemo, pa to morda ni najboljši nasvet. Precej bolje je, da pustimo odejo odgrnjeno, saj se bo tako postelja bolje presušila in prezračila. Tudi med spanjem se namreč znojimo, vlažno okolje pa je kot nalašč za razmnoževanje plesni, bakterij ipd. Poleg tega pa skrbimo za redno pranje posteljnine pri čim višji temperaturi. Priporočljivo je, da posteljnino zamenjamo vsaj enkrat tedensko. V postelji nikoli ne jejmo, saj s tem močno povečujete tveganje za razmnoževanje škodljivih mikroorganizmov.
  3. Vzmetnica je pogosto najbolj umazan element v spalnici. Čiščenje vzmetnice pa ni tako preprosto zaradi njene velikosti. Dobro bo, če bomo poskrbeli za njeno redno razkuževanje. Pri tem si lahko pomagamo z zelo preprostim pripravkom. Zmešajmo približno 125 gramov sode bikarbone in 10 kapljic eteričnega olja evkaliptusa. Dobro premešamo in mešanico posujemo po vzmetnici. Počakamo eno uro, nato pa vzmetnico posesamo.
  4. Skrb za čista okna in zavese je izjemno pomembna za dober spanec. Na zavesah, ki jih nismo oprali že kar nekaj časa, se lahko nakopiči ogromno prahu, zaradi česar imamo težave z dihanjem med spanjem. Pazimo torej na to, da bomo zavese oprali vsaj enkrat mesečno, ob tej priložnosti pa si vzemimo tudi čas za čiščenje oken.
  5. Za naravno razkuževanje tal v naši spalnici priporočamo čistilo, ki ga izdelamo kar sami. Uporabimo ga po tem, ko tla dobro posesamo ali pometemo. V 3 litre vroče vode vlijemo nekaj žlic jabolčnega kisa in limoninega soka. Naše povsem naravno čistilo za tla je tako pripravljeno. Seveda ga lahko uporabimo tudi v drugih prostorih v svojem domu.
  6. Umetni osvežilci zraka pogosto povzročijo več škode kot koristi. Namesto tega spalnico raje okrasite z zelenimi sobnimi rastlinami, ki bodo nase vezale strupene snovi in poskrbele za čistejši, bolj svež zrak. Spanje v prostoru, v katerem so tudi rastline, bo zagotovo mnogo prijetnejše, vsekakor pa precej bolj zdravo.