DLJE ČASA LEPO IN DIŠEČE PERILO

Vam madeži in vonj perila povzročajo slabo voljo? Nič več! Našli smo nekaj trikov, ki nam bodo pri pranju perila na obraz vrnili nasmeh in dobro voljo.

1. Vedno imejte stekleno posodico nekje v bližini pralnega stroja. Vanjo stresite vse, kar pred pranjem poberete iz žepov: kovance, papirčke igračke in druge predmete. Ob pogledu na temu namenjeno posodico nikoli ne boste pozabili na ta korak.

2. Namesto vrečk za pranje občutljivega perila lahko uporabite prevleke za vzglavnike. Občutljivo perilo bo v njih oprano, ne bo pa se poškodovalo.

3. Da bi temna oblačila čim dlje ohranila barvo, med zadnjim izpiranjem vodi dodajte dve skodelici črnega čaja, kave ali žličko mletega popra. Vsi ti preprečujejo bledenje tkanin.

4. Pri madežih črnila bo pomagalo, če jih boste pred pranjem prelili z mlekom in jih v njem namakali od 30 do 40 min.

5. Za odstranjevanje svežih oljnih madežev pomaga, če nanje posujete sladkor ali sol, nato oblačila preprosto operite.

6. Oblačila s kavnim ali vinskim madežem za eno uro namočite v vodi s soljo. Uporabite mešanico 1 čajne žličke soli na liter vode. Nato oblačila operite v stroju.

7. Neprijetnega vonja in rumenih madežev na oblačilih se lahko znebite s sodo bikarbono. Polovico merice sode bikarbone dodajte pralnemu prašku in oblačila operite v vroči vodi.

8. Za mehko in dišeče perilo namesto mehčalca uporabite alkoholni kis. Nalijte ga v razdelek za mehčalec, po želji lahko dodate nekaj kapljic izbranega eteričnega olja. Kis zmehča vlakna, ne pušča pa za seboj neprijetnega vonja.

9. Kreda je izredno vpijajoča, zato z njo samo podrgnite po kuhinjski krpi in vpila bo maščobo.
10. Če oblačila sušimo v sušilnem stroju, v boben vrzite eno ali dve ledeni kocki in nastavite na najtoplejši program. Para, ki bo nastala ob topljenju kock, bo poskrbela za gladka oblačila.