Arhiv novic

Po trimesečni pavzi zaradi epidemioloških omejitev smo se prostovoljci 22. februarja ponovno dobili na dnevu prostovoljcev. V tem času smo ga nekateri že kar precej pogrešali. Kot običajno smo naše srečanje začeli s pogovorom ob izbrani temi. Tokratna rdeča nit pogovora je bilo razmišljanje o sočutju. Kaj pravzaprav pomeni biti so-čuten do so-človeka? 

Ob koncu šolskega leta smo se na Mirenskem Gradu srečali prostovoljci učne pomoči na daljavo, učenja glasbe na daljavo in prostovoljci dela z brezdomci v Novi Gorici. Srečanje nas je zelo razveselilo, saj smo se nekateri prvič srečali v živo, brez kamere.

V Predosljah pri Kranju bomo kmalu pričeli z gradnjo hiše, ki bo namenjena delu z mladimi. Odgovoriti želimo na dejanske potrebe. Pri spremljanju in vzgoji mladih za odgovorno življenje, smo pred novim izzivom – graditi dom za prostovoljce. Tisti, ki so zavzeti za delo, osebno rast, bližnje in širšo družbo, bodo v njem našli možnost za nov začetek in odskočno desko za nadaljnjo življenjsko pot.

Vodja Centra za družine Mirenski Grad, Maja Prinčič, je v pogovoru s CNVOS lepo predstavila delo našega društva. Z zanimivimi anekdotami je spregovorila o delu in smislu prostovoljstva, ki poteka na Mirenskem Gradu: na učni pomoči na daljavo, pouku glasbe in pri drugem delu. Članek je objavljen na spletni strani časopisa Dnevnik, lahko pa ga preberete tudi tukaj. Lepo vabljeni k branju in pomoči v naših programih!

Verjamem, da dobrodelnost kot služenje oz. skrb za bližnjega, temelji na osebnih, neposrednih stikih, ko smo nekomu tako blizu, da ga poimensko poznamo in nagovarjamo. Vesel sem, da to lahko uresničujem pri opravljanju vsakodnevnih aktivnosti v dnevnem centru.

Nekaj foto utrinkov z zadnjega srečanja prostovoljcev.

Vincencijanska družina v teh dneh z velikim veseljem pričakuje sprejem relikvij sv. Vincencija Pavelskega, ki bo v soboto, 25. januarja 2020, ob 18.30 v cerkvi Srca Jezusovega na Taboru v Ljubljani.

V petek 13.12.2019 smo se na Mirenskem Gradu zbrali prostovoljci, ki delujemo pri različnih aktivnostih Društva prostovoljcev Vincencijeve zveze dobrote. Vikend je vodil naš predsednik lazarist g. Peter Žakelj, pod geslom »Zahej je želel videti Jezusa«, zato smo po zgledu cestninarja razmišljali o našem odnosu do Božjega sina.

V torek, 26. novembra, je potekal drugi dan prostovoljcev v tem šolskem letu. Naše predhodno srečanje smo zaključili z mislijo, da nam je druga oseba dar. Tokrat pa smo nadaljevali z obrambnimi mehanizmi, ki jih uporabimo, ko nas drugi ogroža.

V torek, 22.10.2019, smo se prostovoljci po poletnem premoru spet dobili na Dnevu prostovoljcev. Na povabilo se je odzvalo 30 prostovoljcev, ki redno obiskujejo Dnevni center za brezdomce. Tokratna tema je bila "Prostovoljstvo, ki razveseljuje!".

Sobota 1.6. 2019 se je začela prav zgodaj, saj smo se že ob 7. uri zjutraj zbrali v Dnevnem centru za brezdomce v Ljubljani in se podali na Mirenski Grad.

Ljubeči kakor oče je bila tema, ki nas je ponesla v razmišljanje na srečanju za prostovoljce.

Na četrtem dnevu prostovoljcev v letošnjem šolskem letu, ki se je odvil 26. februarja, smo prostovoljci Dnevnega centra za brezdomce v razmislek dobili temo 'Ljubiti tudi sovražnika'.

Na dnevu prostovoljcev, v torek 29.1.2019, smo se pogovarjali koliko smo v naših medsebojnih odnosih priklopljeni in kdaj se raje (ali avtomatsko) izklopimo.

V torek, 27.11.2018 smo imeli prostovoljci v Dnevnem centru za brezdomce 2. srečanje v tem šolskem letu. Na začetku je Peter predstavil glavna spoznanja s prejšnjega srečanja in poudaril namen lutkovne predstave, ki jo bomo na Miklavževanju odigrali brezdomcem, t.j. prebujanje otroškosti, saj se lutke človeka s svojo preprostostjo čustveno dotaknejo, ga ganejo.