Arhiv novic

Na Mirenskem Gradu od 1. do 6. julija poteka oratorij. Otroci bodo šest dni spoznavali življenje preroka Danijela, pokončnega moža, ki je brezpogojno vztrajal v dobrem.

V torek, 11. junija, smo se vzgojiteljice, starši in otroci Vincencijevega vrtca srečali na delovni akciji in druženju za družine.

Ob zaključku šolskega leta smo otroci Vincencijevega vrtca in učenja glasbe v petek, 7. junija, pripravili zaključno glasbeno druženje v dvorani Gnidovčevega doma.

V sredo, 10. aprila, nas je obiskala zobozdravnica. Vsi smo bili zelo veseli njenega obiska. 

Za nami so lepe in bogate priprave na veliki teden in praznovanje velike noči.

V nedeljo popoldne je bil na Mirenskem Gradu križev pot za družine. Otroci so s sabo prinesli križe iz vejic in šopke rož, ki so jih pripravili doma, in jih nesli po poti križevega pota.

Letos smo obeležili že 19. občni zbor. V prijetnem vzdušju smo se zbrali tako prostovoljci kot zaposleni.

Zimske počitnice je nekaj otrok skupaj z mladimi in voditelji preživelo na Mirenskem Gradu. V tem času so se učili, se pogovarjali, ustvarjali, se igrali ter gradili stara prijateljstva in spletali nova.

Za nami je igriv teden. Se sprašujete zakaj? Ker je bil v preteklem tednu pust!

Prvi vikend v februarju smo se ponovno srečali na Mirenskem Gradu, da bi skupaj preživeli čas ob delu, pogovoru in razmišljanju. Naš skupni vikend smo začeli v petek zvečer s sveto mašo.

Pretekli vikend od 19.1. do 21.1.2024 smo se na Mirenskem Gradu zbrali mladi različnih starosti. Bili smo pisana druščina osnovnošolcev tretje triade, srednješolcev, študentov in mladih, ki že opravljajo svoj poklic.

Za nami je prazničen in vesel teden. Obiskal nas je Sveti Miklavž.

V soboto, 2.12.2023 pred prvo adventno nedeljo smo se mladi, prostovoljci in družine na Mirnskem Gradu skupaj zbrali na delavnici izdelovanja adventnih venčkov. Prišlo nas je prav lepo število.

V času jesenskih počitnic so otroci na Mirenskem Gradu preživeli tri dni. V jesenskem duhu smo ustvarjali, se igrali, se učili in urili svoje spretnosti ter spletali nova prijateljstva.

Poletje je čas počitnic in taborov in tako se že nekaj let tudi na Mirenskem Gradu v avgustu odvija Vincencijev tabor. Med 9. in 15. avgustom je bilo na Mirenskem Gradu zelo živahno, ko smo se pri skupnem delu in premišljevanju družili in povezovali otroci, družine, mladi in malo manj mladi :).

Tudi letos je bil prvi teden v juliju na Mirenskem Gradu zelo igriv in vesel. Otroci, animatorji, družine in pomočniki smo se zbrali, da bi pripravili oratorij ter skupaj preživeli teden dni ob zgledu sv. Vincencija Pavelskega.

Pomoč in delo za druge nas ohranjata žive in stvarem dajeta smisel. V tem duhu smo celotno šolsko leto prostovoljci učne pomoči otrokom pomagali pri učenju in šolskih obveznostih.

Tako so zapeli otroci varstva ob začetku prijetnega srečanja za starše oziroma družine, ki se je odvilo 24. 3. 2023 na Mirenskem Gradu. Gostitelji srečanja so bili otroci Učenja glasbe in otroci Dopoldanskega varstva s prostovoljci oz. zaposlenimi.

Prvi vikend v marcu smo se mladi, družine in posamezniki ponovno zbrali na Mirenskem Gradu na Komunikacijskem vikendu za rast vseh.

Prišle so zimske počitnice in na Mirenskem Gradu smo se zopet zbrali otroci in mladi, z željo, da bi skupaj preživeli lep teden.

Ponedeljek, 5. 12. 2022, je bil v Društvu prostovoljcev Vincencijeve zveze dobrote prazničen in vesel dan. Obiskal nas je Sveti Miklavž. Obdaril je otroke v varstvu in na učni pomoči, obiskal je dobrotnike in poslovne sodelavce društva, razveselil pa je tudi brezdomce v Novi Gorici in v Ljubljani.

Sveti Miklavž je med nas prinesel pismo. Le kaj nam ima v njem za povedati?

2. novembra smo se otroci in animatorji zbrali na Mirenskem Gradu, z željo, da bi počitnice preživeli skupaj in se pri tem imeli karseda lepo.

Tudi letošnje počitnice je na Mirenskem Gradu živahno in veselo. Ko se sprehajam po našem »hribu« hitro opazim, da je kot v mravljišču! Kdor Grad obišče med tednom že ve, o čem govorim.

Leto je šlo naokrog in na Mirenskem Gradu se je zopet srečala velika množica otrok, animatorjev, družin in drugih pomočnikov, da bi se skupaj udeležili ustvarjalnega počitniškega tedna. Tokrat nas je čez teden spremljal lik sv. Ignacija Loyolskega, ki nam je s svojim življenjem kazal kako postati prav poseben vitez. Vsak dan smo se vzpodbujali z geslom "Borim se, da sem vitez za druge".

V petek 10. 6. smo imeli zaključni nastop otrok iz dopoldanskega varstva in otrok učenja glasbe na Mirenskem Gradu.

Študenti iz študentske skupine smo se zopet zbrali z željo po skupnem izletu. Kako nam je v enem dnevu uspelo "prehoditi" vso pot od Istre do Vipavske doline? Vse je možno, če sta tu volja in pripravljenost. Če je veliko idej v zraku, potem se zbere še druščina skupaj in mislimo, da ni več nič potrebno....pa ni povsem tako.

V petek 25.3.2022 smo na Mirenskem Gradu praznovali Dan družine. Glasbeno obarvano srečanje in praznovanje so za svoje starše, družine in prijatelje oblikovali otroci dopoldanskega varstva ter otroci učenja glasbe.

21. februar je bil malo drugačen ponedeljek, kot je sicer, saj je bil to prvi počitniški dan. Na Mirenskem Gradu smo se zbrali otroci, mladi, animatorji in vsi, ki smo si želeli te počitnice preživeti skupaj.

V nedeljo smo se z nekaterimi iz naše študentske skupine odpravili na nedeljski izlet. Z Mihom sva organizirala pohod na Vremščico, pogorje, ki se nahaja med Senožečami, Pivko in Divačo. Zastavila sva si lažjo turo tako, da bi se lahko primorski in gorenjski del skupine srečal nekje vmes.

Prvi vikend v decembru se nas je skupina otrok, mladih, prostovoljcev in družin zbrala na Mirenskem Gradu. Skupaj smo preživeli vikend ob delu, pogovorih, razmišljanju, ustvarjanju, druženju...

Ponedeljek je bil vesel in prazničen. Sveti Miklavž je v imenu Društva prostovoljcev VZD obdaril otroke v varstvu in na učni pomoči, brezdomce v Novi Gorici pa tudi vse dobrotnike, ki nas pri našem delu podpirajo.

V četrtek dopoldan smo se iz vseh koncev Slovenije študenti in mladi zaposleni, ki se čez leto srečujemo na študentski skupini zbrali v Logu pod Mangartom, kjer smo bivali v domu duhovnosti. Mislim da je vsak čutil navdušenje, ko smo se po daljšem obdobju lahko ponovno srečali skupaj »v živo« in v tako lepem ambientu narave;

Zadnji teden v avgustu je Mirenski Grad ponovno prevzel vrvež otrok in odraslih, ki smo skupaj delali, ustvarjali in se učili preprosto biti skupaj v veselju.

Konec tedna, od 5. 8. do 8. 8. nas je skupinica družin in posameznikov preživela na Mirenskem Gradu ob delu, razmišljanju in pogovorih. Duhovni vodja Peter Žakelj nam je pripravil razmišljanja, kjer smo se s Carlom Acutisom skušali zazreti v neskončnost in odpreti srce za življenje, za svobodo, za bližnje, za dobro in za preizkušnje.

Na Mirenskem Gradu smo od 5. do 10. julija pod okriljem Društva prostovoljcev Vincencijeve zveze dobrote po dvoletnem premoru pripravili oratorij. Animatorji, starši in otroci smo razmišljali o življenju blaženega Carla Acutisa. Skupaj z njim smo ves teden spoznavali, da je naše življenje bolj polno in veselo, če v vsem iščemo globlji smisel in živimo za neskončnost. Zato je bilo naše oratorijsko geslo: Odpri srce za neskončnost!

Pred dvema letoma je g. Peter Žakelj, duhovnik in voditelj Gnidovčevega doma duhovnih vaj, začel razmišljati o ureditvi nove njive v dolini pod Cerjem, na robu Krasa. Takrat še nismo vedeli, da poleg miru in zavetja v sebi nosi tudi izredno rodovitno in za obdelovanje hvaležno zemljo.

Pomlad na Mirenskem Gradu se počasi prebuja. Z otroki, ki obiskujejo varstvo, se je veselimo, jo z zanimanjem odkrivamo in občudujemo.

Lepo vabljeni na našo novo spletno stran! S sodelavci smo že dalj časa razmišljali o novi spletni strani in kako vse duhovne vsebine, ki smo jih v 10 letih objavljali na tej strani, posodobiti. Ker žal to ni bilo mogoče, smo se odločili, da staro stran z vsemi vsebinami ohranimo in začnemo nove vsebine objavljati na novi spletni strani z naslovom www.grad-miren.si.

Družinsko gledališče Smerkolj je pripravilo predstavo z naslovom Trije prašički.

Ali vam je sedaj, ko so se naša vsakodnevna opravila omejila zgolj na občino, hišo/stanovanje, sobo, kaj dolgčas? Kaj najbolj pogrešate? Če je odgovor na prvo vprašanje pritrdilen in če je odgovor na drugo vprašanje druženje, potem vas bo zagotovo zanimalo, kaj se odvija na kratkočasnicah.

Pouk se je preselil na daljavo, pa smo se tudi mi.:) Učna pomoč, ki je prej potekala v Centru za družine na Mirenskem Gradu, poteka sedaj pod istim okriljem, le da na daljavo. Vsak dan od 9ih do 11ih ter od 15ih do 17ih, se skupaj učimo v spletnih učilnicah. Klemen, Uroš in Urška so nam zaupali, kako je biti prostovoljec na daljavo.

Tudi v letošnjem avgustu smo prostovoljci odšli na še posebej lep konec tedna, ko se izleti v čudovito naravo prepletajo z razmišljanjem in pogovori. Na vsakem izletu nas je spremljala tema, za katero smo si vzeli čas, ko smo se ustavili med potjo. Najprej smo o temi razmišljali vsak zase, potem pa smo se skupaj pogovorili o naših pogledih in razmišljanjih. Peter Žakelj, ki je pripravil razmišljanja, nas je vodil skozi težja vprašanja in dileme, da je vsak od nas lahko odnesel domov novo popotnico za razmišljanje o svojem življenju.

Hoditi za Jezusom, je bil naslov letošnjega Vincencijev tabora, ki se je tudi tokrat odvijal na Mirenskem Gradu. Različne generacije smo se med 26. in 29. avgustom družile ob delu in pogovoru.

Tudi letos je bilo poletno dogajanje na Mirenskem Gradu v znamenju počitniškega varstva. Animatorji in otroci smo se skupaj igrali, delali, ustvarjali in se pogovarjali. Razmišljali smo, zakaj je dobro, da smo tudi med počitnicami aktivni ter ugotavljali, da nam dobro opravljeno delo prinaša veselje ter nas povezuje.

Ob zgornjem naslovu, smo se v vikendu od petka, 6. marca zvečer, pa vse do nedelje popoldne, 8. marca, z mislimi ustavljali študentje Vincencijevega študentskega doma iz Ljubljane. Duhovne vaje so, tako kot lansko leto, potekale v toplem primorskem ozračju na Mirenskem Gradu.

Tudi to nedeljo popoldan smo se po mladinski maši ustavili v mladinskih prostorih, kjer so odrasli poklepetali ob čaju, mladi so si krajšali čas z biljardom, otroci pa so na ustvarjalni delavnici poskrbeli, da so dobre želje dobile tudi konkretno podobo.

Mirenski Grad med zimskimi počitnicami ni sameval, ampak je široko odprl vrata počitnikarjem.

V vikendu od 21. 2. – 23. 2. 2020 smo mladi iz mladinske skupine na Mirenskem Gradu preživeli prav poseben vikend. Od osnovnošolcev do študentov smo skupaj z voditelji razmišljali ob filmu Kaznilnica odrešitve (The Shawshang redemption).

V ponedeljek, 17. februarja smo na Mirenskem Gradu z velikim veseljem sprejeli relikvije sv. Vincencija Pavelskega, zavetnika našega društva.

Na predvečer Prešernovega dne, v petek 7.2., smo na Mirenskem Gradu skupaj praznovali slovenski kulturni praznik. Naše druženje s kulturo so oblikovali otroci, ki obiskujejo pouk glasbe in najmlajši, ki prihajajo v dopoldansko varstvo predšolskih otrok, ter prostovoljci.

Prvo mašo za družine v letošnjem letu smo obhajali na tretji sveti večer, na predvečer praznika svetih treh kraljev.

Staro leto se je poslovilo in že smo zakorakali v novo leto. Vsako leto se družine na drugi novoletni dan odpravimo na izlet z ogledom jaslic.

Vabljeni, da si pogledate slike in preberete razlago letošnjih jaslic, ki jih na Mirenskem Gradu vsako leto postavljajo prostovoljci Društva prostovoljcev VZD. Figurice za jaslice so delo kiparke in grafičarke Mihaele Žakelj Ogrin.

Na Mirenskem Gradu in v Ljubljani se pripravljamo na božično-novoletne praznike.

Vas je danes na okenski polici pričakalo darilce ali šiba? Danes goduje sveti Nikolaj ali Miklavž, krščanski škof in svetnik.

V soboto pred prvo adventno nedeljo smo se zbrali v Marijinem domu, da bi izdelovali adventne venčke.

Dobrodelna akcija »Vincencijev koledar 2019/2020« je za nami. Veselimo se novih izkušenj, vseh dobrotnikov Društva prostovoljcev Vincencijeve zveze dobrote, ki so akcijo podprli, in seveda številk.

Toplo vabljeni k družinskim mašam na Mirenski Grad, še posebej pa k prihajajoči polnočnici! Boste rekli, da je naslov tega prispevka zgrešen. Ne, ni zgrešen!

Zahvalna nedelja nas vabi, da pomislimo o svojem življenju, kaj vse nam je dano in za kaj smo lahko hvaležni. Velikokrat se nam stvari zdijo samoumevne, kot je na primer streha nad glavo, hrana ali topla postelja. Toda tudi to so darovi in brez njih bi bilo naše življenje mnogo težje.

Z družinami smo se odpravili na goro Mengore in preživeli čudovit dan.

Duhovne vaje za mladince so bile res doživete.

Pretekli konec tedna smo na Mirenskem Gradu praznovali praznik Žalostne Matere Božje in kvatrnico.

Novo šolsko leto smo izročili Bogu.

Letošnjo jesen bo marsikatera slovenska župnija zopet sodelovala pri dobrodelni akciji Vincencijev koledar 2019/20.

Na tradicionalne duhovne vaje v hribih, smo se letos podali na čudovito območje naravnega parka Rakov Škocijan. Potekale so pod vodstvom g. Petra Žaklja

V preteklem tednu je na Mirenskem Gradu pod okriljem Društva prostovoljcev Vincencijeve zveze dobrote potekal oratorij. Zbralo se je kar 300 udeležencev, od tega 180 otrok in 60 mladih animatorjev, ki smo skrbeli zanje.

Prizadevajmo si za skupno poslanstvo ljubezni.

Tokratna majska družinska maša je bila res doživeta.

Naslov letošnjega romanja je bil 'Velika noč s svetniki'.

Aprilska družinska maša je bila zadnja pred veliko nočjo in zato je bila delavnica za otroke po maši že malce praznično obarvana. Pripravili smo se na cvetno nedeljo in si izdelali butarice.

V ponedeljek, 25. 3. 2019, smo se prostovoljci Društva prostovoljcev Vincencijeve zveze dobrote zbrali na Mirenskem Gradu, kjer smo skupaj praznovali.

Pretekli vikend so na Mirenskem Gradu potekale duhovne vaje za družine.

Tokratna delavnica po maši za družine je bila zaznamovana z izdelovanjem venčkov, le da smo tokrat izdelovali postne venčke, ki nam bodo v pomoč pri letošnji postni akciji.

Res je, kar pravi pesem Bine Štampe Žmavc, »Hiša je živa, če v njej kdo prebiva…«. Naša hiša na Mirenskem Gradu, je tako prav radostno zaživela v petek, 8.2.2019, ko smo vsi skupaj (otroci, prostovoljci in starši), ki prihajamo na Mirenski Grad, praznovali Prešernov dan, ali kar po domače, imeli Prešernovanje.

Tokratno delavnico po maši za družine so zaznamovale hiške. Delavnica je imela naslov ‘Naš dom, naj bo hiša na skali, ki jo razsvetljuje Jezus’.

Od petka do nedelje (18. – 20. januarja) so na Mirenskem Gradu potekale duhovne vaje za zakonce. Zbralo se nas je sedem družin.

Nekoč.... Pred davnimi časi.... Za devetimi gorami in devetimi vodami... So vam kaj poznane te besede? V petek zvečer, na družinskem večeru na Mirenskem Gradu, so nas te besede vrnile v otroška leta. Tema tokratnega večera so bile pravljice in na obisk je prišla sama Zvezdica Zaspanka, boter Mesec, komet Repatec in stric Ceferin. :)

Na prvo nedeljo v letu 2019 smo se zbrali pri družinski maši in pričakali prihod svetih treh kraljev.

Na drugi novoletni dan smo se družine zbrale na parkirišču pred Škofijsko gimnazijo v Vipavi, od kjer smo se peš podali do centra Vipave.

Vabljeni, da si pogledate slike in preberete razlago letošnjih jaslic, ki jih na Mirenskem Gradu vsako leto postavljajo prostovoljci Društva prostovoljcev VZD. Figurice za jaslice so delo kiparke in grafičarke Mihaele Žakelj Ogrin.

Pretekli petek, 21.12.2018, je bilo na družinskem večeru še posebej veselo, saj je potekal v duhu priprav na božič. Postavljali smo jaslice v cerkvi Žalostne Matere Božje ter krasili cerkev, Marijin dom ter Gnidovčev dom. Po večerji pa nas je čakalo presenečenje. Vas zanima katero?

Tudi letos je ob koncu leta na Mirenskem Gradu potekal duhovni vikend za prostovoljce Društva prostovoljcev Vincencijeve zveze dobrote. Od petka, 14. decembra, do nedelje, 16. decembra, smo pod vodstvom Petra Žaklja CM razmišljali o Jezusovi spodbudi, naj se vzravnamo in vzdignemo glave.

V nedeljo 2. decembra nas je po družinski maši na Mirenskem Gradu že tradicionalno obiskal sveti Miklavž. Veliko malih in malo večjih otrok se je zbralo v dvorani Gnidovčevega doma, kjer smo nestrpno čakali na prihod tega dobrega moža.

Pred začetkom adventa, v soboto, 1. decembra, smo se zbrali v Marijinem domu in skupaj izdelovali adventne venčke.

Zgodaj v sobotnem jutru, smo se podali na gorenjsko, v Hišo kruha. Tako se imenuje samostan Uršulink, ki so nas tisti vikend sprejele v goste.

V nedeljo smo se zopet dobili na Mirenskem Gradu, saj je bila na sporedu družinska maša. Ta nedelja je bila zahvalna nedelja, zato smo se pri maši še posebej zahvalili Bogu za vse kar nam daje.

Kako naj se uresničim?

Od sebe do bližnjega

Na Mirenskem Gradu od 5. do 10. julija po dvoletnem premoru zopet poteka oratorij. Animatorji, starši in otroci razmišljamo o življenju blaženega Carla Acutisa. Skupaj z njim ves teden spoznavamo, da je naše življenje bolj polno in veselo, če v vsem iščemo globlji smisel in živimo za neskončnost. Zato je naše oratorijsko geslo: Odpri srce za neskončnost!

Te dni v Marijinem domu menjujemo okna, ki so del investicije sofinancirane v okviru javnega poziva Strategije lokalnega razvoja LAS v objemu sonca.