Arhiv novic

Žal tokrat sporočamo žalostno vest. Po 17 letih bomo namreč ostali brez Dnevnega centra za brezdomce.

V Dnevnem centru za brezdomce smo v torek, 28. 3. 2023, molili križev pot na temo ''Skupaj gradimo dom''. S svojimi osebnimi izpovedmi in razmišljanji so pri tem sodelovali tudi brezdomci, zato je bil še posebej oseben in ganljiv.

V novembru v Društvu prostovoljcev Vincencijeve zveze dobrote dvakrat gostili organizacije, ki v Sloveniji delujejo na področju brezdomstva in socialno ranljivih skupin.

Ko me je Nuša na dnevu prostovoljcev povabila na terensko delo, sem sprva odklonil. To se mi je namreč zdelo čisto preveč izven moje cone udobja. Mi je pa vabilo ostalo v mislih. Spraševal sem se, koga vse srečamo na ulici, ko se sprehajamo po Ljubljani, pa tega niti ne opazimo. Terensko delo se mi je zdelo dobra priložnost, da to preverim na lastne oči, poleg tega pa morda naredim še nekaj dobrega.

V torek, 5.4.2022, smo se v Dnevnem centru za brezdomce zbrali na srečanju, ki smo ga poimenovali Dan brezdomcev. To je dan, ko se skupaj z brezdomci ustavimo, umirimo in razmišljamo o naših življenjih.

»Franci, počasi z vrati, ker so v slabem stanju!« »Klemen, a lahko zalepiš ploščico, ki je odpadla v tuših?« To so bila opozorila in prošnje, ki so govorila o tem, da so tuši in kabine v Dnevnem centru za brezdomce dotrajani. Celih 16 let so dobro služili brezdomcem, ki so želeli poskrbeti zase, zdaj pa je zanje napočil čas prenove.

V ponedeljek, 6.12.2021, smo prostovoljci Dnevnega centra za brezdomce pripravili Miklavževanje za brezdomce, ki bivajo v zavetišču ali se redno udeležujejo naših delavnic. Po krajši kuharski delavnici smo začeli s petjem, ki je pričaralo ravno pravšnje vzdušje za dramsko igrico. Nanjo smo se pripravljali že nekaj tednov. Zelo ponosni smo bili na kostume, zvočno kuliso in seveda scenarij.

Letošnja jesen nam ne prizanaša. Konec avgusta smo imeli v Dnevnem centru za brezdomce požar na instalaciji. Komaj smo očistili in sanirali prostore ter namestili nove aparate, že nas je doletela poplava. Hud naliv konec septembra, ki je prizadel vso Ljubljano, ni prizanesel niti dnevnemu centru: voda je zalila vse prostore, tudi zavetišče, kjer biva 7 brezdomnih oseb.

V Društvu prostovoljcev Vincencijeve zveze dobrote smo prejeli plaketo glavnega mesta Ljubljane za delo z brezdomci

V dnevnem centru za brezdomce si skozi vse leto prizadevamo biti čim bolj aktivni. Poznamo nevarnost, da nas zunanje omejitve potegnejo v pasivnost, ki nam krade voljo do življenja. Kolikor nam smernice dovoljujejo, skušamo biti aktivni znotraj postavljenih omejitev.

V času epidemije smo. Dnevni center za brezdomce je zato zaprt za druženje in zadrževanje uporabnikov. Brezdomni lahko koristijo vse storitve dnevnega centra, vendar se v prostorih ne smejo dlje časa zadrževati. To pa ne drži za uporabnike Zavetišča za brezdomce, ki v teh prostorih bivajo. Oni so tako rekoč v skupnem gospodinjstvu. :)

V času epidemije so brezdomni še bolj občutili posledice ustavljenega življenja. Da bi stiska ne bila prehuda, smo jim v naših programih, ki potekajo v okviru Društva prostovoljcev Vincencijeve zveze dobrote skušali stati ob strani. Hvaležni smo vsem, ki ste nam pri tem delu priskočili na pomoč.

Postni čas je priložnost za poglobitev razmišljanja o našem življenju, o naših slabih navadah, ki nas oddaljujejo od polnega življenja in ustvarjanja. Vse to še kako potrebujejo tudi brezdomci, da bi lahko naredili nov korak na poti iz svojih odvisnosti k lepšemu življenju. Zato jim v Društvu prostovoljcev Vincencijeve zveze dobrote vsako leto želimo približati pomen postnega časa, da bi jim pomagal pri odločitvah za nove korake.

V četrtek, 6.2.20, nekaj dni pred državnim praznikom, smo se prostovoljci skupaj z brezdomci zbrali na že tradicionalnem literarnem večeru ob Prešernovem dnevu. Priprave so se začele že dobra dva tedna pred dogodkom. V tem času smo razmišljali o temi Moj domači kraj.

Vabljeni k ogledu filmčka ob 25. jubilejnem silvestrovanju.

Ljubljanski brezdomni so novo leto pričakali v posebno slovesnem vzdušju, saj so skupaj s prostovoljci in zaposlenimi Društva prostovoljcev Vincencijeve zveze dobrote praznovali jubilejno, 25. silvestrovanje z brezdomnimi. Že tradicionalno je potekalo v dvorani Študentskega doma Vincencij, na Taboru v Ljubljani. Silvestrovanja se je udeležilo 110 brezdomcev, zanje pa je poskrbelo 50 prostovoljcev.

Tudi brezdomci v Novi Gorici so lahko občutili delček pravljičnega vzdušja, ko jih je v četrtek, 5. 12. 2019 obiskal sv. Miklavž v spremstvu angelov in v družbi nekaterih prostovoljcev, ki pomagajo pri deljenju toplih obrokov brezdomcem v parku pri avtobusni postaji.

V četrtek, 5. 12. zvečer, je Dnevni center za brezdomce v Ljubljani obiskal sveti Miklavž. Nanj smo se pripravljali z Miklavževo akcijo, v kateri smo razmišljali, če in kako pogosto uporabljamo najbolj pomembne besede: dober dan, prosim, hvala in oprosti.

Prvi torek v mesecu novembru smo z Društvom prostovoljcev Vincencijeve zveze dobrote praznovali Dan brezdomcev. Na ta dan smo obhajali sveto mašo v spomin na rajne brezdomce.

V torek, 19. 3. 2019, smo obhajali praznik sv. Jožefa, v Dnevnem centru za brezdomce pa smo na ta dan imeli tudi Dan brezdomcev.

8. februar, slovenski kulturni praznik smo svečano obeležili tudi v Dnevnem centru za brezdomce. Skupaj s prostovoljci in brezdomci smo pripravili literarni večer, na katerega smo se pripravljali že od novega leta.

V soboto, 5.1.2019, smo se zbrali v Dnevnem centru za brezdomce na zajtrku tisti, ki v njem radi sodelujemo z delom in svojimi talenti in si večkrat pomagamo med sabo. Bili smo povabljeni na nagradni izlet – kjer so polhi in kjer je grad. A ne, ne v Polhov Gradec, temveč v Loško dolino, na Notranjskem, tam je Lovska zbirka in polharski muzej, ki stoji poleg grada Snežnik.

V Študentskem domu Vincencij v Ljubljani je včeraj potekalo tradicionalno, letos že 24. Silvestrovanje z brezdomci, ki ga je pripravilo Društvo prostovoljcev Vincencijeve zveze dobrote. Silvestrovanja se je udeležilo okrog 120 brezdomcev, za prijeten večer pa je skrbelo 40 prostovoljcev.

Sveti Miklavž je tudi letos obiskal Dnevni center za brezdomce v Ljubljani. Tokrat smo za Miklavžev večer pripravili priredbo lutkovne predstave Zvezdica Zaspanka.

V soboto, 10. novembra, smo organizirali izlet za brezdomce, ki med letom najbolj pridno sodelujejo pri različnih aktivnostih v Dnevnem centru za brezdomce v Ljubljani.

V času epidemije smo. Dnevni center za brezdomce je zato zaprt za druženje in zadrževanje uporabnikov. Brezdomni lahko koristijo vse storitve dnevnega centra, vendar se v prostorih ne smejo dlje časa zadrževati. To pa ne drži za uporabnike Zavetišča za brezdomce, ki v teh prostorih bivajo. Oni so tako rekoč v skupnem gospodinjstvu.