Domov

brezdomci.jpgdogodki.jpgotroci_in_mladi.jpgprostovoljci.jpgstarsi.jpgvzd.jpg

Namestitvene podpore - Resettlement

   

Nadgradnja programa Zavetišče za brezdomce sta programa Resettlement – Namestitev in ponovno vključevanje brezdomcev v družbo (Mirenski Grad) in Namestitvena podpora brezdomnim (Ljubljana). Omogočata trajnejšo namestitev brezdomnih  in strokovno oporo na poti k bolj samostojnemu življenju in celostno pomoč brezdomnim za aktivno vključevanje v družbo.

 

RESETTLEMENT - NAMESTITEV IN PONOVNO VKLJUČEVANJE BREZDOMNIH V DRUŽBO

  

Program omogoča celostno oporo in pomoč brezdomnim s socialno rehabilitacijo in učenjem socialnih veščin na Mirenskem Gradu. Cilj je opolnomočiti brezdomne osebe za samostojno življenje. Bivanje je možno v skupnosti, kjer imajo brezdomni možnost spreminjati svoje življenje.

Osebni pogovori, psihosocialna pomoč, skupinska srečanja, družabni večeri, skupni obedi in konkretno delo (na vrtu, njivi, v mizarski delavnici, kuhinji,  pomoč pri selitvah itd.) predstavljajo nov način življenja in možnost, da brezdomni lahko oblikujejo nove predstave o domu, odnosih in o življenju. Pri delu jih vedno spremljajo in podpirajo strokovni delavci s prostovoljci.

 

NAMESTITVENA PODPORA BREZDOMNIM - RESETTLEMENT

  Uporabniki se učijo skupnega življenja, socialnih veščin in samostojnega urejanja psihosocialnega statusa ter tako stremijo k samostojnemu življenju. Program v Ljubljani se dobro dopolnjuje s programom na Mirenskem Gradu, saj se brezdomni redno vključujejo tudi v namestitveno podporo na Mirenskem Gradu. Pri njihovem bivanju jih redno spremljajo in podpirajo strokovni delavci.

 

NAMESTITVENA PODPORA LJUDEM V STISKI - RESETTLEMENT

  

Pri našem delu se srečujemo tudi z ljudmi, ki še niso pristali na ulici, se pa pri njih kažejo izraziti znaki brezdomstva, kot so materialna ogroženost, neprimerna nastanitev, nevarnost deložacije, izpad iz sistema socialno-zdravstvenega varstva, izrazit odklon sprejemanja pomoči s strani institucij. Program je prilagojen situaciji posameznika ali družine.

Prvi korak pri reševanju tovrstnih stisk je nudenje namestitve, kjer si bo posameznik ali družina lahko ustvarila dom. Ureditev bivanjskega prostora je podprta s strokovnim spremljanjem oseb, ki vključuje urejanje in vzdrževanje socialnega in zdravstvenega varstva, zagovorništvo v drugih institucijah, pomoč pri organizaciji in opravljanju vsakodnevnih nalog, reševanje čustvenih in vedenjskih težav ter spodbujanje zdravih medsebojnih odnosov.