Domov

brezdomci.jpgdogodki.jpgotroci_in_mladi.jpgprostovoljci.jpgstarsi.jpgvzd.jpg

Ogled jaslic in Hiše eksperimentov

V sredo, 28.12.2011, smo se z brezdomci po jutranjem delu vezic, odpravili peš po praznični Ljubljani. Bilo nas je 13, sedem brezdomcev in šest prostovoljcev. Najprej smo si šli ogledat novo nastale jaslice po Ljubljanskih cerkvah.

Kot prvo smo obiskali stolnico. Občudovali smo čudovite bele stavbe in se spraševali, ali res na vzhodu skupaj rastejo palme in cipreseč Potem smo poromali nazaj do tromostovja, seveda, ogledat si frančiškanske jaslice, tako kot stotine turistov, ki se vsak dan gnetejo ob tej veliki konstrukciji. Kot tretjo, smo si ogledali cerkev na Taboru, saj od tam prihaja eden naših prostovoljcev, ki je tudi postavljal jaslice. S svojim sobratom sta nam opisala, kako so jaslice nastale in povedala še nekaj zanimivosti o cerkvi. Potem smo skupaj zapeli Sveto noč in se za nekaj trenutkov v miru odpočili ob Sveti družini.

Pot nas je peljala nazaj na Trubarjevo ulico, kjer nas je čakal naš naslednji podvig, ogled Hiše eksperimentov. Pred to komaj opazno stavbo z zelo zanimivo notranjostjo smo prišli pol ure prezgodaj, vendar so nas kljub temu prijazno sprejeli in že smo začeli z ogledovanjem najbolj čudnih priprav in zanimivih poskusov.

Poslušali smo različne slovenske dialekte, preizkušali, kaj pomeni vozit avto, ko si popolnoma pijan, šepetali smo si iz enega konca sobe v drugega, ležali na žebljih, preizkušali svoje ravnotežje, pa svojo odzivnost, … skratka, zdelo se je, da smo za dobro uro prišli v čisto drug svet, kjer je vse strašno zanimivo in res pritegne pozornost. Kot da se v tej hiši čas ustavi.

Potem smo odšli nazaj na sive ulice, v hladen praznični dan, starim skrbem in novim izzivom naproti, obogateni še za eno lepo dopoldne.