Domov
"Pri svojem delu se ne zanašajte nase, ampak na božjo Previdnost, pri tem pa morate biti ponižni in potrpežljivi."
sv. Vincencij Pavelski
brezdomci.jpgdogodki.jpgotroci_in_mladi.jpgprostovoljci.jpgstarsi.jpgvzd.jpg

Kvatrnica na Mirenskem Gradu

Pretekli vikend, med 15. in 17.9.2017, smo na Mirenskem Gradu praznovali god Žalostne Matere božje, zavetnice cerkve, ter glavni romarski shod - kvatrnico.

Letos so priprave na praznik potekale v posebnem duhu, saj smo ustvarjalci skušali predstaviti pomen praznika v preteklosti. Družine, mladi in otroci so cerkev okrasili z opekami in okni kot simboli pogleda na preteklost kvatrnice in Grada; preteklosti, ki je bila polna ruševin, obnavljanj, trpljenja pa tudi veselja.

V soboto zvečer je bila mladinska maša, ki jo je daroval g. Peter Žakelj. Mašo smo oblikovale družine in mladi z Grada v sodelovanju z otroškim zborčkom iz Mirna. Po maši je sledila procesija z lučkami, nato pa smo verniki z molitvijo, prošnjami in pesmimi bedeli do polnoči pred kipom Žalostne Matere božje ter jo prosili za Njene milosti in varstvo.

V nedeljo je slovesno sveto mašo daroval ljubljanski pomožni škof msgr. Franc Šuštar ob somaševanju župnikov iz bližnjih župnij in sobratov lazaristov. Po maši je sledil kratek kulturni program, kjer smo mladi po pripovedih najstarejših občanov uprizorili dramsko igro, v kateri smo prikazali, kako je bilo včasih na kvatrnico. Nekoč so romarji prihajali z vseh koncev in krajev, svete maše so se obhajale skoraj vsako uro in v različnih jezikih, spovedovalo je več duhovnikov hkrati, popoldne pa so se ljudje zadrževali ob stojnicah ter občudovali dobrote in lepe izdelke, ki so jih ponujali trgovci. Domačini so za romarje pripravili domačo juho, golaž ter tradicionalen jabolčni štrudelj (po domače štrukil).

Po dramski igri je sledilo odprtje razstave Grad in kvatrnica skozi čas. Predstavili smo povezavo med praznikom Žalostne Matere božje in kvatrnico ter fotografije Grada od konca 19. stoletja do danes. Razstavljeni so bili tudi od vojne poškodovani kipi, zapisi pričevanj najstarejših občanov ter stari časopisni članki, ki so poročali o različnih dogodkih v času praznovanja kvatrnice.

Naj nas naša zavetnica Žalostna Mati božja še naprej varuje, blagoslavlja in spremlja.

Petra Markič