Domov

brezdomci.jpgdogodki.jpgotroci_in_mladi.jpgprostovoljci.jpgstarsi.jpgvzd.jpg

KRIŽEV POT Z BREZDOMCI 2012

1. postaja:
Jezusa obsodijo na smrt - OBSOJEN

Molimo te Kristus in te hvalimo, ker si svojim križem svet odrešil.

Vojaki so Jezusa v vrtu Getsemani aretirali in ga odvedli do Pilata. Množica, ki je še nedavno Jezusa z navdušenjem pozdravljala, zdaj ni hotela, da bi bil izpuščen. čeprav je bil brez vsake krivde, so ga ljudje obsodili na smrt.

Velikokrat sem bil že obsojen po krivici. Ob tem se počutim zelo jeznega in žalostnega. Včasih bi se najraje zjokal, vendar ne želim jokati pred ostalimi ljudmi, saj bi me tako lahko imeli za šibkega. Nasploh ne rad kažem čustva drugim ljudem. Pogosto se branim na obtožbe z besedami, vendar, če bi se počutil ogroženega bi uporabil tudi pesti. Ponavadi dajem vsa svoja čustva ven skozi glasbo, saj se s tem tudi ukvarjam. Igram kitaro in sem DJ  elektronske muzike. Predvsem vidim smisel življenja v muziki in bogu. Tja se vedno zatečem, ko mi je hudo. Priznam, da sem tudi sam že po krivici obsojal. Vendar, ko sem zvedel, da sem storil napako in po krivici nekoga obsodil, sem se tudi osebi osebno opravičil.

Jezus, pomagaj nam, da bomo zmogli vztrajati v svoji bolečini.

Usmili se nas o Gospod. Usmili se nas.

2. postaja:
Jezus vzame križ na svoje rame – ZMOREM SPREJETIč

Molimo te Kristus in te hvalimo, ker si svojim križem svet odrešil.

Po dolgih sodnih procesih in smrtonosnem trpinčenju je Jezus vzel križ na svoje rame. Ni se upiral, ni iskal pravice. Sprejel je trpljenje in s tem sprejel Očetovo
voljo.

Že nekaj let sem vdovec, a sem se s tem že sprijaznil. Imam svojo sobo, sam si kuham, sam si operem oblačila, sam skrbim zase. Svojo hišo sem prepustil otrokom in z njimi nimam nobenih stikov več. Najtežje je, ko zbolim. Takrat ni nikogar, ki bi skrbel zame in bil bil ob meni. Zelo težko je bilo, ko sem bil v bolnici. Vsi ostali bolniki s katerimi sem bil, so dobivali obiske. Mene pa ni nihče obiskal. Bolezen in osamljenost sta križa, s katerima se najtežje soočam, vse ostalo pa že nekako zmorem.

Jezus, pomagaj nam, da se nam težave ne bodo upirale, ampak da se bomo spopadli z njimi.

Usmili se nas o Gospod. Usmili se nas.

3. postaja:
Jezus pade prvič pod križem – PADEM

Molimo te Kristus in te hvalimo, ker si svojim križem svet odrešil.

Ko je Jezus prehodil nekaj poti, je prvič padel pod težo križa. Padel je tudi pod težo bolečine krvavečih ran, zapuščenosti, krivice ...

Pri svojih 28-ih letih sem v življenju doživel največjo krizo, ko mi je umrl oče. Pomenil mi je zelo veliko, zato me je njegova smrt še posebej prizadela. Po očetovi smrti sem nekaj časa potreboval, da sem si opomogel. Ko sem začutil, da sem pripravljen za delo, sem se vrnil v službo in tako na nek način nadaljeval s svojim življenjem, da sem lažje pozabil na smrt očeta. Delo je bilo neke vrste terapija za mene. Vendar bolj kot sem delal, bolj sem bil sit dela in življenja nasploh. Nisem si želel več delati, čim prej sem želel stran od službe, sodelavcev in vsega, kar me je povezovalo z delom. Nisem več videl smisla v delu. Tako, da sem kmalu po vrnitvi v službo dal odpoved. Posledično sem zaradi tega pristal na cesti. Nisem imel nikogar, ki bi ga prosil za pomoč, pa tudi ne rad govorim o svojih težavah z drugimi ljudmi. Predvsem se ne želim smiliti
drugim ljudem. Od trenutka, ko sem pristal na cesti, se mi še ni uspelo pobrati in iti naprej. Vem pa, da bi mi pomagalo, če bi našel nov smisel v življenju. Zelo bi bil vesel, če bi lahko prekinil vezi iz preteklosti, da bi se čim bolj oddaljil od le-te, saj me še vedno razžira. Veliko si skušam tudi sam pomagati, saj verjamem v samopomoč. Še posebej mi veliko pomaga meditacija, o kateri zelo veliko bere in jo bom pričel v kratkem tudi izvajati.

Jezus, pomagaj nam, da se bomo kljub bolečini, po padcu pobrali in šli naprej.

Usmili se nas o Gospod. Usmili se nas.

4. postaja:
Jezus sreča svojo mater – MOJA MAMA ...

Molimo te Kristus in te hvalimo, ker si svojim križem svet odrešil.

Ko je Jezus trpel pod težo križa, je srečal svojo mater. Žena, ki se je nedavno z njim veselila, je tokrat z njim jokala. Njena iskrena ljubezen, njen jasen in nežen pogled so mu pomagali, da je vztrajal.

Ob mislih na družino se spomnim  na moja dva sinova ter ženo, ki so že preminili in ob misli na to, se prelije v meni žalost saj so bili ubiti v mojem domačem kraju. Ko sem to izvedel, mi je bilo zelo težko, od žalosti bi v tistem trenutku najraje umrl, a vedel sem, da to zame ni bil pravi čas. Vedno mislm o njih samo dobro kljub vsem slabim stvarem, ki so se nam pripetile v življenju, za nič jim ne zamerim kar je bilo.

Jezus, pomagaj nam, da bomo verjeli, da tvoja mama stoji ob strani tudi nam.

Usmili se nas o Gospod. Usmili se nas.

5. postaja:
Simon iz Cirene pomaga Jezusu nositi križ – POMAGAJ, PROSIM …

Molimo te Kristus in te hvalimo, ker si svojim križem svet odrešil.

Na poti so vojaki prisilili moža, ki se je vračal s polja, da je Jezusu pomagal nositi križ. Jezus je njegovo pomoč sprejel.

Prihajam iz zelo oddaljenega kraja in veliko ljudi mi v življenju ni pomagalo. Prav zaradi tega, sem šel iskat tudi boljše življenje tukaj v Sloveniijo. V osebnem stiku z ljudmi, nimam ravno dobrih izkušenj s tem, da bi mi pomagali. če pa pogledam bolj razširjeno, pa lahko vidim, da so mi ljudje v različnih ustanovah nekako
ponudili streho nad glavo, da imam sedaj kje spati in pa da se lahko nekje najem, ker na ulici ne dobim dovolj. Sam hočem in vztrajam v tem, da četudi sem brezdomec, imam nek svoj stil oblačenja, ki ni ravno brezdomcem podoben. Verjetno, ker to na nek način nočem izpasti. Tudi sam sem pripravljen ponuditi pomoč, vendar samo tistim, ki so pomoči res potrebni in jo ne bi zlorabili. Denarja ne bi nikoli posodil tistim, ki vem da bi ga porabili za slabe namene. Ljudem v bolezni, pa bi brez obotavljanj ponudil pomoč.

Jezus, pomagaj nam, da nam ne bo nerodno sprejeti pomoči drugih.

 Usmili se nas o Gospod. Usmili se nas.

6. postaja:
Veronika obriše Jezusu potni obraz – SOčUTJE, PROSIM

Molimo te Kristus in te hvalimo, ker si svojim križem svet odrešil.

Še ena žena, ki je Jezusu pomagala. Skozi vpijočo in žaljivo množico si je utrla pot do njega in mu obrisala pot z obraza. Ta gesta je Jezusu vsaj malo olajšala napor.

Ko sem bil star 15 let, sem zapustil dom in odšel v tujino. Bil sem v različnih državah, po 20-ih letih pa sem se vrnil nazaj v Slovenijo. Ko enkrat odideš, ostaneš
sam. Nihče te ne čaka. Sedaj sem že dolgo v Sloveniji, vendar kljub temu nimam prijateljev. Imel sem jih le, ko sem imel denar. Vendar njim ne morem reči prijatelji. Niso mi pomagali, pomagal sem le jaz njim. Nikoli nisem prosil za pomoč, raje sem odšel. Prijatelji so mi pomagali le s pogovorom. Pogovor je normalna življenjska stvar, vendar danes nima nihče več odnosa do sočloveka.
Zdaj skoraj nimam nikogar, niti za pogovor. Imam prijateljico, vendar sem rad sam. Veliko sem dal skozi, zato ne maram, da me kdo neprestano komandira in
kontrolira, čeprav vem, da mora vsak imeti komandanta.

Jezus, pomagaj nam verjeti, da lahko s prijatelji začnemo novo življenje.

Usmili se nas o Gospod. Usmili se nas.

 7.postaja:
Jezus pade drugič pod križem – SPET SEM NA TLEH

Molimo te Kristus in te hvalimo, ker si svojim križem svet odrešil.

Jezus se je znova spotaknil in se prevrnil pod težo križa. Vsega je bilo preveč in že vsaka najmanjša ovira je zanj predstavljala velik napor. Jezus se je znova pobral.

Oče mi je vedno pravil: "Ni sramota, če padeš, sramota je, če se ne pobereš." Prvi padec je prvo opozorilo. Ker je to nekaj novega, kar še nisi izskusil, si rečeš: " Ah, saj bom preživel." Za tem stavkom pa se skriva lahkomiselnost - Božjega opozorila ne vzameš zares. Rečeš si: " Na novo bom zapisal svojo življenjsko zgodbo, pa bo."
Pred prvim padcem sem sanjal samega sebe, kako umiram...in res sem umrl - duhovno umrl. Pri drugem padcu pa vseka huje. Sprašuješ se, zakaj sem spet padel, kaj je šlo narobe...in po večini te zgrabi krivica in si jezen na ves svet.Ko sem drugič padel, sem se zamislil nad samim seboj. Začel sem iskati vzroke, zakaj se mi to dogaja. Pri vsem tem se mi zdi res ključno to ISKANJE, da se ne vdaš, ampak vztrajaš v iskanju odgovorov, ki si jih postavljaš. Ti te potem vodijo do rešitev. Takrat najdeš Boga. Jezus e pokazal, kakšen je lahko človek. človek zna biti do tistega, ki se trudi za dobro, krut. Lahko pa je kot Jezus. Sprejme trpljenje in žrtvovanje in tako pride bliže Bogu. Smiselno je zdržati do konca in se pobrati. S tem pokažeš tudi drugim, da je tisto, kar te čaka po trpljenju, vredno tvojega truda. Daješ jim zgled, da se vse to, da doseči. Marsikoga tako nagovoriš, vzpodbudiš. Ko enkrat uvidiš to, da te padec pripelje bliže Bogu, takrat začneš znova. Z vsakim naslednjim padcem, ne vidiš več krivice, ampak Božje znamenje, Njegov opomin, da nekaj delaš narobe. Ko to spoznaš lažje vstaneš in pripravljen si se spoprijeti z naslednjimi ovirami.

Jezus, pomagaj nam, da bomo kljub padcem in razočaranjem vedno znova tvegali vstati.

Usmili se nas o Gospod. Usmili se nas.

8. postaja:
Jezus tolaži Jeruzalemske žene – TOLAŽBA

Molimo te Kristus in te hvalimo, ker si svojim križem svet odrešil.

Ob poti so stale žene. Presunjene od Jezusovega trpljenja so jokale. Jezus jih je opazil. Videl njihovo trpljenje in jih potolažil. Kljub svoji bolečini se je ustavil ob njih.

Tolažila me je žena, ko me je spodbujala in mi govorila: »Saj bo bolje.« Prijatelji so me tolažili. Skušal sem pozabiti, vendar se ni dalo popolnoma. Samo za en dan. Občutek žalosti, razočaranja je izginil samo do neke mere, ne pa čisto. Tolažil me ni nihče, kljub temu, da me je žena zelo prizadela. Nisem hotel nikogaršnje pomoči. Sam sem tolažil prijatelje in otroke. Po tem je bil občutek dober, občutek pomoči. Pomagal sem večim ljudem, da so lahko šli v tujino in sem se počutil dobro. Tolažil sem ženo, tako da sem bil nežen. Med brezdomci se ves čas pogovarjamo in se tolažimo med seboj.

Jezus, pomagaj nam, da bomo tudi mi kljub svojemu trpljenju znali potolažiti druge.

Usmili se nas o Gospod. Usmili se nas.

9. postaja:
Jezus pade tretjič pod križem – ZNOVA BOM VSTAL

Molimo te Kristus in te hvalimo, ker si svojim križem svet odrešil.

Jezus je že tretjič padel, a je tudi po tem padcu vstal.

V življenju me je najbolj potolklo, ko me je žena zapustila , me nagnala iz stanovanja in pobrala ves denar. Zdaj je ona zame mrtva. Ostale so mi globoke rane in žal mi je časa, ki sem ga zapravil z njo, da sem sedaj razvalina. Vse sem si ustvaril, družino, stanovanje, otroke, potem pa se mi je kar naenkrat zgodil brodolom. Ni mi mar za otroke, kateri so ostali pri ženi, ta pa jih še šunta proti meni, da me ne marajo. Nič me ni potolklo. Zmeraj sem delal tako, da nisem imel nobenih težav. Ženinega dvojnega obraza ne bom nikoli prebolel. Za vsako težavo se najde rešitev. Nekoga težava zlomi, drugega ojača. Prijavil sem se v zavod za zaposlovanje, da bi našel rešitev, vendar je nisem dobil. Drugega ne morem narediti. Šel bom v Nemčijo delat. Pozabil bom vse kar je tukaj. Tam so boljše plače, boljši nivo življenja. Ničesar ne morem narediti, da bi rešil svoje težave. Imam prenizek penzion in ne morem ničesar drugega narediti, da bi bolje živel.

Jezus, pomagaj nam, da bomo verjeli, da je za naše težave vedno rešitev.

Usmili se nas o Gospod. Usmili se nas.

 10. postaja:
Jezusa slečejo – RAZVREDNOTEN

Molimo te Kristus in te hvalimo, ker si svojim križem svet odrešil.

Jezus ni imel veliko. Ko je nosil križ proti Oljski gori, so z njega visele okrvavljene obleke. Rablji so celo za ta njegova oblačila žrebali. Tako so mu vzeli še
tisto malo dostojanstva.

človek v življenju doživi veliko ponižanj. V otroštvu me je oče maltretiral, to je bilo zame največje ponižanje. Velikokrat je delal galamo, tepel je mamo. Ko se je to dogajalo sem čakal stisnjen pod mizo, v groznem strahu kaj se bo zgodilo. Stalno sem živel v strahu. čeprav je hodil v cerkev, ne vem kako je na tak način živel. Bil je v italijanskem taborišču, tam je bilo nasilje čez nasilje...Živel sem tudi v rejništvu, kjer ni bilo sočutja, ampak veliko dela. Pozitivna čustva sem ustvaril do učiteljice v šoli, ki se je zavzela zame. Bil sem odličen učenec. Vendar nisem dokončal študija. Nekako brez volje sem ostal na koncu. Kljub vsemu sem vreden spoštovanja. Razumsko sem močen. čustva sem izrinil iz življenja. čutim, da ne dam iz sebe tega kar sem v resnici. če sedaj umrem nisem vsega doživel. Pozitivno sem naravnan.mVerjamem, da je nekaj več kot samo mi na zemlji. Dobro bi bilo za ljudi, da bi verovali v Boga in dostojanstvo človeka.

Jezus, pomagaj nam, da bomo, kljub temu da smo bili velikokrat razvrednoteni, verjeli, da smo vredni dostojanstva.

Usmili se nas o Gospod. Usmili se nas.

11. postaja:
Jezusa pribijejo na križ  - NAMESTO ŽEBLJEV KRIVDA

Molimo te Kristus in te hvalimo, ker si svojim križem svet odrešil.

Jezus je prišel do vrha Oljske gore. Vojaki so ga pribili na križ.

Ko sem bil star 13 let sem bil ministrant in je bilo vse v redu. Ko pa sem padel v drogo, so me pa zapustili moji najbližji in pribili na križ. Vsi so se od  mene odmaknili in rekli, da iz mene itak ne bo nič, me zavrgli in dvignili roke. Počutil sem se ponižanega in užaljenega. Zapadel sem v slabo družbo in preprodajal heroin in kokain. Vse te besede in dejanja s katerim sem bil ponižan lahko prebolim na tak način, da bom sam šel iz teh drog ven in se sam postavil na noge in sam uspel ter si pomagal.

Jezus, pomagaj nam, da bi zmogli prenesti ponižanje v dejanjih in besedah.

Usmili se nas o Gospod. Usmili se nas.

12. postaja:
Jezus umre na križu -  SAM

Molimo te Kristus in te hvalimo,ker si
svojim križem svet odrešil.

Okrog devete ure se je stemnilo. Jezus je umiral in zaklical: »Moj Bog, moj Bog zakaj si me zapustil.« Počutil se je zapuščenega od Boga, a je vseeno klical k njemu. V najhujši stiski ga je prosil pomoči.

Najbolj sem bil osamljen, ko sem se ločil. Ko sem izgubil ženo (kraljico) in otroke, ki sem jih imel in jih imam še vedno rad. Počutil sem se grozno in bilo mi je obupno težko. Nič ne naredim, da bi premagal svojo osamljenost, samo premišljujem o tem, kako je bilo in obujam spomine. Bojim se jih videti. S hčerko sem v dobrem odnosu, z bratom sem pa skregan in ne morem z njim živet. Se noče z mano pogovarjat, ker imava skupno hišo pol pol na Dobrovi. Sin pa me ne razume, zakaj nočem iti domov in zaradi tega nisva povezana, ker ga moti, da sem tu.

Jezus, pomagaj nam, da bi ne bili osamljeni.

Usmili se nas o Gospod. Usmili se nas.

13. postaja:
Jezusa snamejo s križa in ga položijo materi v naročje – MOGOčE NEKDO čAKA NAME… č

Molimo te Kristus in te hvalimo, ker si svojim križem svet odrešil.

Jezus je umrl na križu. Ker je bil naslednji dan judovski praznik, so ga njegovi svojci še isti dan vzeli s križa. Položili so ga Mariji v naročje.

Sem že velikokrat obupal nad življenjemč Ja kar dostikrat. Na primer, ko sem moral v zapor zaradi dejanja, ki se ga sedaj ne spomnim, ker so mi podtaknili neke tablete. Nad življenjem sem obupal tudi, ko mi je leta 2008 umrl brat, kmalu pa me je še zapustila moja žena. Obupal sem tudi, ko sem bil odpuščen iz službe. Šef se je obesil in vse takratne delavce so odpustili. Kaj lahko naredim, da postane moje življenje bolj smiselno, bolj veseloč Ne vem, čakam, da mi končno uspe dobiti slovensko državljanstvo, ko ne bom več izbrisan.

Jezus, pomagaj nam, da ne bomo obupali nad življenjem.

Usmili se nas o Gospod. Usmili se nas.

14. postaja:
Jezusa položijo v grob – VSAJ ZAUPAM LAHKO

Molimo te Kristus in te hvalimo, ker si svojim križem svet odrešil.

Ko so Jezusa sneli s križa, so po običaju mazili njegovo telo in ga položili v grob. Po smrti so mu svojci izkazali človeško dostojanstvo. Vsak spomin na srečanje z njim je bilo zanje upanje v ponovno snidenje.

Izbiram težjo pot, ker lažje ni. Ker mi daje neko upanje in vidim na koncu poti Resnico in verjamem, da če so me okoli večkrat prinesli, da se enkrat pa bo obrnilo. Drugače bi se že prej vdal. Verjamem v minimalno zadoščenje in v dosego Resnice. Ne verjamem, da bi se zunaj mene kaj veliko spremenilo, ampak da se lahko kaj v meni spremeni na boljše. In vero v boljše življenje dosegam na različne načine: s pomočjo informacij, ki jih dobivam na podlagi svojih zanimanj, tega, kar sam preberem, upoštevanjem uradnih oseb. Prijateljev pa nimam, ker so me izkoriščali in okoli prinašali. In velikokrat mi uspe dosegati zastavljene cilje, kdaj pa tudi ne.

Jezus, pomagaj nam, da se bomo odločili za pot, ki nas vodi v boljše življenje.

Usmili se nas o Gospod. Usmili se nas.